2. 6. 2020, 20:18 | Vir: STA

Zaradi nemirov v ZDA doslej najmanj devet smrtnih žrtev

Profimedia

Hudi nemiri, ki v ZDA potekajo že teden dni, so doslej zahtevali najmanj devet smrtnih žrtev in nedoločeno število ranjenih, aretiranih pa je bilo več kot 5600 ljudi, poroča tiskovna agencija AP. Najmanj 29 zveznih držav je mobiliziralo svoje nacionalne garde, ameriški predsednik Donald Trump pa nadaljuje z agresivnim tvitanjem.

Guverner Virginije Ralph Northam je zavrnil prošnjo obrambnega ministra ZDA Marka Esperja, naj v prestolnico pošlje od 3000 do 5000 pripadnikov nacionalne garde za prikaz sile. Iz njegovega urada so sporočili, da so prošnjo zavrnili zaradi Trumpovega pogovora z guvernerji v ponedeljek, v katerem jih je označil za slabiče, ker na ulice ne pošiljajo vojske.

Predsednikov poziv guvernerjem za napotitev vojske je kritizirala tudi županja Washingtona Muriel Bowser. Kritična je bila tudi do Trumpovega prikaza sile v ponedeljek, ko je policija v Washingtonu še pred policijsko uro razgnala protestnike pred Belo hišo, da se je predsednik lahko fotografiral pred cerkvijo sv. Janeza s svetim pismom v roki.

Okolica Bele hiše je danes zagrajena in prazna, guvernerji in župani po ZDA pa zavračajo Trumpove pozive k nasilju nad protestniki in menijo, da bi to položaj samo še poslabšalo. Guvernerka Kansasa Laura Kelly je zagotovila, da tega ne bo delala, saj so bili protesti v njeni državi doslej mirni brez ropanj.

Na splošno protesti podnevi do policijske ure potekajo mirno in dostojanstveno, nato pa se marsikje sprevržejo v izgrede.

Tudi v ponedeljek so policisti v več ameriških mestih proti protestnikom uporabili solzivec, med drugim v Atlanti, Philadelphii, Little Rocku, Chicagu in Madisonu. V St. Louisu so se obstreljevali policisti in roparji, pri čemer je 21-letni osumljenec umrl, ranjeni pa so bili štirje policisti. Tudi v Las Vegasu je na protestih prišlo do streljanja, pri čemer je bil en človek ubit, eden pa ranjen.

V New Yorku policijska ura

V New Yorku so v ponedeljek prvič po pol stoletja uvedli policijsko uro, ki pa ni preprečila uničevanja in ropanja trgovin in izložb. Razjarjeni izgredniki so med drugim vdrli v veleblagovnico Macy's na 34. ulici in razbijali izložbe trgovin po 5. aveniji. Policija je aretirala 700 nepridipravov.

Newyorški župan Bill de Blasio je zaradi izgredov policijsko uro podaljšal do nedelje, od danes pa se bo začela že ob 20. uri in ne več ob 23. uri. Trajala bo do 5. ure.

Newyorške oblasti za zdaj še zavračajo pozive za mobilizacijo nacionalne garde, s protesti in nasiljem pa se ubada po 8000 policistov na dan.

V Minneapolisu medtem zbirajo sredstva za obnovo mesta po protestih. Za obnovo oropanega in uničenega dela mesta, kjer so se nemiri začeli po smrti temnopoltega Georgea Floyda, ki ga je prejšnji teden s kolenom na vratu zadušil policist, se je doslej zbralo več kot tri milijone dolarjev. V četrtek bo v Minneapolisu potekala spominska slovesnost za umrlim, ki bo pokopan doma v Teksasu.

Policist obtožen uboja

Pravosodni minister Minnesote Keith Ellison je dejal, da nameravajo dopolniti obtožnico proti policistu, ki zdaj obtožen uboja. Po izvidih neodvisne in nato še uradne obdukcije je v ponedeljek postalo jasno, da je bil George Floyd umorjen. V Minneapolisu je bilo zaradi kršenja policijske ure v ponedeljek zvečer aretiranih okrog 65 oseb.

Predsednik Trump pa je danes na Twitterju napadel newyorškega guvernerja Andrewa Cuoma, ki ga je dan prej kritiziral zaradi ukrepov v okolici Bele hiše in fotografiranja s svetim pismom.

"Takoj mobilizirajte. Nizkotneži in zgubarji trgajo mesto narazen. Ukrepaj hitro. Ne delaj istih tragičnih in smrtonosnih napak kot z domovi za ostarele," je tvitnil Trump kritiko Cuoma, da v času pandemije koronavirusa ni ustavil umiranja v domovih za ostarele.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.