7. 5. 2021, 20:52 | Vir: STA

Zaradi obilnejšega dežja se bo vodnatost rek še naprej povečevala

profimedia

Zaradi popoldanskih in večernih padavin se bo vodnatost rek v večjem delu države še naprej povečevala. Pride lahko do razlivanj, zlasti ob hudourniških rekah, možno pa bo tudi zastajanje meteornih voda, so opozorili na Agencije RS za okolje (Arso).

Takšni pojavi bodo najbolj verjetni ob vodotokih s povirji na Pohorju, na širšem celjskem območju in na območju Zasavja ter Posavja, so pojasnili.

V Zagorju ob Savi so zato ogrožene stanovanjske stavbe, v Trbovljah pa vodotok Trboveljščica ogroža objekte na več lokacijah. V obeh primerih so morali posredovati gasilci, poroča uprava za zaščito in reševanje.

Prizadete so bile še občine Cirkulane, Dol pri Ljubljani, Litija in Šenčur. V večini primerov je meteorna voda ogrožala in zalivala prostore stanovanjskih objektov, je zapisano v poročilu Centra za obveščanje RS.

Reke v Posočju, na Gorenjskem in Savinjskem, v Zasavju, Podravju in ponekod v osrednji Sloveniji naraščajo, posamezne reke na teh območjih hitro naraščajo. Pretoki rek so veliki in se še povečujejo. Reke v južni in jugozahodni Sloveniji ohranjajo srednjo vodnatost, pa je zapisano v hidrološkem poročilu Arsa.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.