22. 5. 2020, 10:28 | Vir: STA

Zaradi očitkov NIJZ je župan umaknil sklep o zaprtju vrtca in šole na Kapeli

profimedia

Župan Radencev Roman Leljak je umaknil sklep o zaprtju šole in vrtca na Kapeli zaradi suma na okužbo s koronavirusom pri enem od staršev. Šola in vrtec sta danes sicer v skladu s četrtkovo odločitvijo župana zaprta. Za umik sklepa pa se je odločil po oceni NIJZ, da je bil njegov ukrep preuranjen. Izvidov testa na okužbo do 9. ure še niso imeli.

Župan Leljak je danes za STA menil, da je za zmedo kriv ravno Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ), saj da ni dal navodil o tem, kdo je pristojen za takšne odločitve.

"Ob štirih popoldne, ko se je to dogajalo, sem se odločil, da bo najmanj škode, če zapremo šolo in počakamo na rezultate testiranja, potem pa, če bo izid negativen, v ponedeljek normalno nadaljujemo. Krivi so na NIJZ, ker niso dali navodil, kdo in kako ukrepa v primerih, ko se pojavi sum okužbe z novim koronavirusom pri starših ali otrocih," je povedal Leljak.

Kot je dodal, je epidemija razglašena do 31. maja in župani lahko po njegovih besedah še vedno odločajo ter po svoji presoji oz. potrditvi občinskih svetov sprejemajo ukrepe, dokler to ni preklicano.

Poleg tega danes do devetih zjutraj še vedno ni izvedel izida testiranja, čeprav je direktor NIJZ Milan Krek v četrtek na televiziji povedal, da bodo že ponoči vedeli, ali je oseba okužena, in v primeru, da bi bila pozitivna na novi koronavirus, pravočasno sprejeli potrebne ukrepe.

Krek je še dejal, da se mu ne zdi prav, da je župan šolo in vrtec zaprl tako hitro, Leljak pa mu na to odgovarja, da lahko na občini delajo tako, kot sami vidijo stvari, ter da ne župani in ne ravnatelji od NIJZ niso dobili navodil, kako ravnati v primeru utemeljenega suma virusa v vrtcih in šolah.

"Menim, da je takrat, ko je sum na virus potrjen, vse prepozno. Dokaz za to so bili domovi za ostarele, ko virusa niso znali zajeziti. Prav tako ni pošteno, če vedo za rezultat testiranja, pa tega ne sporočijo županu. Ker se nič ne dogaja, lahko le upam, da je bil v test negativen in bomo ostali pri nič primerih okužb," je dodal Leljak.

Otroci in zaposleni na šoli Kapela in v vrtcu Grozdek na Kapelskem Vrhu v Slovenskih goricah so tako danes ostali doma. Ravnateljica šole Andreja Strmšek je na spletni strani zapisala, da bo šola danes iz preventive pred širjenjem okužbe s covidom-19 zaprta in da bodo izobraževanje za učence prvega triletja spet izvajali na daljavo.

"Razumem, da vam s tem povzročamo nevšečnosti, za kar se vam opravičujem. O nadaljnjem poteku dogodkov vas bomo obvestili, ko bo več znanega," je zapisala ravnateljica. 

Izvid testiranja na okužbo z novim koronavirusom pri enem od staršev otrok na Kapeli je negativen. Kot je za STA še povedal župan Radencev Roman Leljak, ki je že pred tem umaknil sklep o zaprtju šole in vrtca na Kapeli, so mu to ob 9.30 sporočili s šolskega ministrstva. Šola in vrtec sta danes sicer v skladu s četrtkovo odločitvijo župana zaprta.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.