31. 12. 2021, 10:32 | Vir: STA

Zaradi požara severozahodno od Denverja evakuirali več deset tisoč ljudi

profimedia

Požari v naravi, ki so v ameriški zvezni državi Kolorado zajeli območje severozahodno od mesta Denver, so v četrtek uničili več sto hiš, hotel in trgovski center, več deset tisoč ljudi pa so morali evakuirati. Lokalni mediji poročajo o več ranjenih.

V okrožju Kolorada Boulder je pogorelo okoli 650 hektarjev površin, predvsem v predmestjih. Doslej je bilo po podatkih lokalnih oblasti zagotovo uničenih 370 hiš, lahko pa bi jih pogorelo še okoli 210.

"Rad bi poudaril, da zaradi obsežnosti požara, ki se širi v tako močno poseljenih območjih, ne bi bili presenečeni, če bi bili ljudje poškodovani ali bi kdo umrl," je povedal šerif okrožja Joe Pelle.

Časnik Colorado Sun je poročal, da so številni utrpeli opekline. V eni od bolnišnic zdravijo najmanj šest bolnikov.

Povsem so evakuirali mesti Superior s 13.000 prebivalci in Louisville z 21.000 prebivalci. Obe mesti ležita 32 kilometrov severozahodno od Denverja.

Požare naj bi zanetili porušeni daljnovodi, veter pa jih širi naokrog s hitrostjo 170 kilometrov na uro.

Kolorado je imel letos izjemno toplo in suho jesen, pa tudi zima je podobna. Sneg naj bi zapadel šele danes. Guverner Kolorada Jared Polis je zaradi požarov, ki jih je označil za uničujoče, razglasil izredne razmere.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.