A.B. | 20. 1. 2022, 17:38

Na avstrijskih ulicah napeto: na stotine protestnikov proti obveznemu cepljenju

Profimedia

V avstrijskem parlamentu so se danes popoldan začele kresati iskre zaradi burne razprave o obveznem cepljenju proti covidu-19. Slednje podpirajo znotraj vladajoče koalicije med ljudsko stranko in Zelenimi ter pri opozicijskih socialdemokratih in Neosu, medtem, ko so svobodnjaki proti. 

Pri naših severnih sosedih Avstrijcih je danes še posebej napeto. V avstrijskem parlamentu se bo okoli 18. ure začelo poimensko glasovanje o obveznem cepljenju proti covidu-19, protestniki, ki mu nasprotujejo, pa so ob tem že stopili na ulice. 

Točnega števila udeležencev protestov zaenkrat nimamo - po informacijah iz različnih medijskih virov pa se številka giblje od več sto do nekaj tisoč posameznikov. 

Herbert Kickl, vodja avstrijskih svobodnjakov (ki so proti obveznemu cepljenju), je ob začetku današnje razprave v avstrijskem parlamentu dejal, da je nad zakonom, ki uvaja obvezno cepljenje proti covidu-19 ''zgrožen in hkrati šokiran.'' Ministre avstrijske vlade je ob tem spomnil na obljubo, da ''cepljenje v Avstriji ne bo obvezno,'' ob tem pa mu je vodja poslanske skupine Zelenih, Sigrid Maurer, namenila ostre besede: ''Sramujte se.'' Dodala je, da svobodnjaki ravnajo ''v celoti cinično'' in da je ravno njihova politika odgovorna za majhen delež cepljenih. 

V avstrijskem parlamentu je danes nastopil tudi avstrijski minister za zdravje, ki je ponovno opozoril na lažne trditve o cepljenju in posledičnem dvomu v cepiva. Javnost je nagovoril z besedami: ''Vsi dokazi kažejo, da so vsi pripravki, ki so na voljo v Avstriji, varni,'' pozval pa je tudi k dvomu v mite o cepljenju ter nadaljeval, da bo za zajezitev virusa potrebna visoka stopnja precepljenosti. 

Po poročanju STA je avstrijska vlada že pred tem z opozicijskimi socialdemokrati ločeno dosegla dogovor o vzpodbudah za cepljenje proti covidu-19. Vsi tisti, ki so vpisani v avstrijski elektronski register cepljenja, bodo lahko do trikrat izžrebani za dobropis v vrednosti 500 evrov. 

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.