3. 7. 2020, 16:42 | Vir: STA

Zaradi slabše epidemiološke slike prepovedani obiski bolnikov v UKC Ljubljana

profimedia

V UKC Ljubljana so zaradi splošnega poslabšanja epidemiološke situacije novega koronavirusa od danes prepovedani vsi obiski hospitaliziranih bolnikov, dovoljene so le nekatere izjeme. Trenutno je tam hospitaliziranih deset bolnikov s covidom-19, ko bo številka zrasla na 14, bodo začele bolnike s covidom-19 ponovno sprejemati tudi druge bolnišnice.

Ob prepovedi obiskov v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana so določili izjeme na področju porodništva, na pediatrični kliniki in za vse hudo zbolele bolnike, za katere ni moč predvideti poteka zdravljenja. Obisk je omejen na eno zdravo osebo za 15 minut, je v izjavi za medije pojasnil generalni direktor zavoda Janez Poklukar.

Iz UKC Ljubljana pa so sporočili še, da se bo treba o obisku dogovoriti z lečečim zdravnikom. Na otroških oddelkih pa je pri otroku lahko prisoten en izmed staršev, ki pa mora biti zdrav. Obiskovalce pozivajo, da ob vstopu upoštevajo navodila zdravstvenega osebja in varnostne službe.

Po Poklukarjevih navedbah hospitalizacije bolnikov s covidom-19 še zmorejo obvladovati, ker te zamujajo za pet do 13 dni in ker so na srečo zdaj zboleli mlajši. Poklukar državljane poziva, da so ob upoštevanju vseh higienskih navodil še posebej striktni pri starejših.

Ob tem je pojasnil tudi načrt, po katerem se bodo druge bolnišnice za bolnike s covidom-19 aktivirale, ko bo na infekcijski kliniki sprejeli 14 bolnikov, kar je 70 odstotkov prvih kapacitet, ki jih imajo v Ljubljani namenjene za bolnike s covidom-19. Prvi bo nato na vrsti UKC Maribor.

Kot je navedel Poklukar, v UKC ta trenutek vzpostavljajo dva sistema - sistem obravnave bolnikov brez koronavirusne bolezni in sistem obravnave bolnikov z njo. To terja velike infrastrukturne in kadrovske resurse, tako da so na meji zmogljivosti. V UKC Ljubljana so sicer pojasnili, da imajo na voljo 153 ventilatorjev, ki so primerni za odrasle bolnike s covidom-19.

Na vprašanje, ali je razlog za to, da bolnikov s covidom-19 še ni na intenzivni terapiji to, da je virus blažji, pa je predstojnica klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja Tatjana Lejko Zupanc odgovorila, da je morda to delno celo res, sicer pa razlog vidi tudi v tem, da je ranljiva populacija dojela, da se mora paziti, in da so bila v začetku epidemije žarišča tudi v domovih za starejše.

Med zdaj hospitaliziranimi so tudi težji bolniki, ki pa še ne potrebujejo umetne ventilacije, so srednjih let, nekaj jih ima kronične bolezni, ne pa vsi.

Glede sedanjega večanja števila okužb je pojasnila, da zdaj opravljajo več testov, tudi denimo med člani družine obolelega s covidom-19, kar v času epidemije niso in so le smatrali, da so okuženi družinski člani. Prav tako razlog za povečanje števila okužb vidi v sproščanju ukrepov in "prepričanju mlajše populacije, da je zdaj treba vse nadoknaditi".

Na vprašanje, ali bo treba v primeru nadaljevanja trenutnega trenda okužb omejevati elektivni program, je Poklukar odgovoril, da je z večanjem obremenitev ob hkratnem zagotavljanju dveh vrst obravnav in hkratne nujnosti, da kadru omogočijo dopust, skoraj nemogoče, da ne bi kakega dela programa okrnili.

Po navedbah Lejko Zupančeve pa to, da bi se bolnišnica zapirala in da bi se ustavljala elektiva, kot je bilo v času epidemije, zdaj ni več sprejemljivo. "Nekaj malega se že še da zaustaviti, v glavnem moramo pa delo organizirati tako, da bo teklo nemoteno naprej," je dejala.

Poklukar je ob tem omenil, da se je hkrati z večjim pritiskom na infekcijsko kliniko bistveno povečal tudi pritisk na internistično prvo pomoč, in sicer zaradi porasta respiratornih okužb ter drugih obolenj, ki se v tem času pojavlja. Nekatere bolnišnice v Sloveniji so zato že zaprosili, da sprejmejo nekatere bolnike, za katere ni nujno, da jih obravnavajo v kliničnem centru.

Zaradi obremenitve urgentnega bloka so se za ponedeljek dogovorili za sestanek z Zdravstvenim domom Ljubljana o tem, kako preprečevati eventualna širjenja okužb v čakalnicah. Prav tako bodo v kliničnem centru vzpostavili sive točke za obravnavo bolnikov s sumom na covid-19, je napovedal Poklukar.

V UKC Ljubljana pozornost posvečajo tudi preprečevanju širjenja okužb med zaposlenimi. Po Poklukarjevih besedah od 1. julija ponovno spremljajo zdravstveno stanje zaposlenih na nivoju vodij enot, hkrati pa še naprej izvajajo zaščitne ukrepe, kot so nošenje mask, razkuževanje in distanca. Enaka navodila pa veljajo tudi za vse, ki prihajajo v bolnišnico.

Lejko Zupančeva pa je glede zaposlenih dejala, da nimajo zakonske podlage, po kateri bi lahko komurkoli prepovedali, da kamorkoli gre. "Lahko samo pozovemo, da malo razmislijo, kam bodo šli letos na dopust," je dejala. Če pa bi potrebovali kader, tudi tiste, ki bi morali biti v karanteni, pa jih bodo testirali sedmi dan, saj potem po njihovih izkušnjah ni več posebne nevarnosti.