10. 8. 2019, 11:08 | Vir: STA

Zaradi tajfuna Lekima premestili več kot milijon Kitajcev, 22 žrtev

STA
Zaradi tajfuna Lekima premestili več kot milijon Kitajcev, 22 žrtev (foto: STA)

Na vzhodu Kitajske je danes zaradi zemeljskega plazu, ki je posledica tajfuna Lekima, po najnovejših podatkih umrlo 22 ljudi, najmanj deset jih še pogrešajo, poročajo tuje tiskovne agencije.

Tragedija se je zgodila v občini Wenzhou, kjer se je zaradi obilnega deževja sprožil zemeljski plaz in zajezil reko. Nastal je naravni jez, ki pa je popustil in voda je poplavila okoliško območje.

Tajfun Lekima z obilnimi padavinami in močnim vetrom s hitrostjo 187 kilometrov na uro je kitajsko obalo dosegel davi blizu mesta Wenling, nato pa se je pomaknil proti severu. Kitajske oblasti so zaradi tajfuna na varno premestile več kot milijon ljudi.

Tajfun naj bi danes dosegel milijonski mesti Hangzhou in Šanghaj, po napovedih bo prizadel tudi pokrajine Anhui, Fujian in Jiangsu. V 20-milijonskem Šanghaju so po navedbah britanskega BBC pred tajfunom evakuirali okoli 250.000 ljudi, v pokrajini Zhejiang pa okoli 800.000.

V Šanghaju so zaradi tajfuna danes zaprte številne tamkajšnje znamenitosti, muzeji in parki, med njimi tudi tamkajšnji Disneyland. Prekinjena sta železniški in trajektni promet, odpovedanih je okoli tisoč letov.

Po poročanju kitajskih državnih medijev je zaradi močnega vetra prišlo do več izpadov električnega toka, zaradi česar je bilo brez elektrike okoli 2,7 milijona gospodinjstev.

Tajfun Lekima je pred tem pustošil po Tajvanu ter otokih na jugu Japonske. Na Tajvanu je zahteval eno smrtno žrtev, v japonski prefekturi Okinawa pa so bili poškodovani najmanj štirje ljudje, poročanje lokalnih medijev povzema nemška tiskovna agencija dpa.

Tajfun je sicer od petka nekoliko oslabel, zato so kitajske oblasti stopnjo vremenske ogroženosti z najvišje znižale za eno stopnjo.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.