A.B. | 12. 3. 2022, 16:55

UTEMELJENA skrb obveščevalcev: ZATO bi lahko Rusija uporabila kemično in biološko orožje

Profimedia

Obveščevalni uradniki Združenega kraljestva in ZDA so izrazili ''resno zaskrbljenost'' nad potencialnim ruskim napadom s kemičnim ali biološkim orožjem. Dr. Brett Edwards, strokovnjak na področju zgodovine kemičnega in biološkega orožja, je za Sky News pojasnil, da Rusija sicer nima zmogljivosti za uporabo kemičnega orožja v okviru svojega vojskovanja, a bi lahko kljub temu uporabila živčna sredstva v manjšem obsegu. Predstavil je dogodke, ko je Rusija že posegla po tovrstni obliki napada na sovražne enote in pojasnil, kakšno vlogo ima pri vsem tem primer, ki se je pred leti zgodil v Siriji. 

Zahod je ruskega predsednika Vladimirja Putina obtožil, da načrtuje operacijo ''lažna zastava''. Razlaga? Putin je že uporabil (lažno) trditev, da Ukrajina poseduje kemično in biološko orožje - kot potencialno 'trden' izgovor, da lahko prav to vrsto orožja v napadu na Ukrajino nato uporabi Rusija. 

Britanski premier Boris Johnson je rusko strategijo opisal kot strategijo ''straight out of their playbook'' - kar pomeni, da gre za plan, ki je ruski stran zelo dobro znan in ki ga je v preteklosti uporabljal tudi eden od ruskih zaveznikov, sirski voditelj Bashar Al-Assad. Slednji se je tovrstne taktike posluževal za izvajanje kemičnih napadov med državljansko vojno v Siriji. 

Spomnimo, prve obtožbe s strani Kremlja, da Ukrajina poseduje kemično in biološko orožje (ki naj bi nastalo v posebnih ukrajinskih laboratorijih, finančno podprtih s strani Zahoda) so v javnosti zaokrožile že pred rusko invazijo - točneje 21. decembra 2021, ko je ruski obrambni minister Sergej Šojgu dejal, da se v okupirani regiji Donbas v vzhodni Ukrajini nahaja 120 ameriških plačancev, ki imajo pod svojim okriljem ''cisterne s kemikalijami za izvajanje provokacij ruske strani.''

9. marca letos - v času intenzivnega spopada med Rusijo in Ukrajino - je tiskovni predstavnik urada ruskega ministra za zunanje zadeve Sergeja Lavrova izjavil, da so v Ukrajini odkrili program vojaškega biološkega orožja, pri čemer naj bi v laboratorijih, lociranih v Kijevu, Harkovu in Odesi potekale preiskave, kako uporabiti netopirje in ptice za širjenje smrtonosnih patogenov, kot je denimo antraks. 

ZDA so vse obtožbe ruske strani zavrnile kot ''absurdne'' in dejale, da gre za ''absolutno propagando'', ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pa je v enem svojih zadnjih govorov poudaril: ''Na moji zemlji ni bilo razvito nobeno kemično ali drugo orožje za množično uničevanje. To ve ves svet.''

Ruske trditve je zavrnil tudi dr. Brett Edwards, višji predavatelj javne politike in varnosti na univerzi Bath, ki je za Sky News pojasnil: ''V Ukrajini obstajajo laboratoriji, ki so bili tam postavljeni že pred obdobjem hladne vojne, vendar so to legitimni, registrirani laboratoriji - v njih ne potekajo nikakršne senčne dejavnosti.''

''Lažna zastava'' je sicer pogosto uporabljen izraz za vrsto tajnih operacij, kot so denimo oboroženi ali teroristični napadi, atentati, sabotaže ipd., ki jih izvaja neka država ali organizacija, vendar se pripisujejo drugi, najpogosteje opozicijski državi oziroma organizaciji; izključno v propagandne namene. Cilj tovrstnega delovanja je pritegniti domačo oziroma mednarodno javnost na svojo stran v nekem obstoječem sporu, ob tem pa ustvariti dovolj utemeljen izgovor, ki izpolnjuje ustavne in politične pogoje za vojno, izredno stanje ali zaostritev konflikta. Ker je glavni namen tovrstnih operacij propagandne narave, jih moramo ločiti od tradicionalnih vojnih trikov, kot so uporaba sovražnikovih uniform, zastav in opreme za infiltriranje sovražnikovih položajev med običajnimi vojnimi napadi. Čeprav so se tovrstne operacije odvijale predvsem v preteklih zgodovinskih obdobjih, so v 20. stoletju dobile poseben pomen - deloma tudi zaradi večjega pomena propagande prek množičnih medijev v času oboroženih spopadov, pa tudi zaradi potrebe po pripravi na opravičevanje in upravičevanje vojne eskalacije in konflikta. V zadnjem stoletju so zato ravno operacije pod ''lažno zastavo'' igrale zelo pomembno vlogo v nekaterih najbolj znanih oboroženih spopadih. 

Zakaj je Zahod mnenja, da bo Rusija v Ukrajini uporabila kemično orožje?

Čeprav je Rusija ena od podpisnic Konvencije o kemičnem orožju iz leta 1997, ki ji prepoveduje razvoj, uporabo ali kopičenje zalog kemičnega orožja, je znano, da Rusija z njim še vedno manipulira. Vodje obveščevalnih služb iz Pentagona in ministrstva za obrambo so večkrat opozorili, da si Kremelj izmišljuje trditve o ukrajinskem zavezništvu z Zahodom za razvoj in uporabo kemičnega ali biološkega orožja. Mnenje zahodnih varnostnih organov in strokovnjakov za mednarodne odnose je, da želi Vladimir Putin tovrstno stališče zmanipulirati kot opravičilo za uporabo podobnega orožja proti ukrajinskemu ljudstvu.

Zgodovinski trenutki, v katerih je Rusija že uporabila kemično ali biološko orožje:

Med drugo čečensko vojno (oktobra leta 2002), so ruske čete uporabile plin, ki je vseboval opioid karfentanil, potem ko so čečenski uporniki vdrli v moskovsko gledališče in vzeli ljudi za talce. Karfentanil, ki je 10.000-krat močnejši od morfija, je takrat povzročil smrt 120 talcev. Dve leti pozneje, leta 2004, so toksikologi ugotovili, da je bil ukrajinski prozahodni predsednik Viktor Juščenko zastrupljen s kemikalijo TCDD. Juščenko, ki je tistega leta na volitvah premagal Putinovega prednostnega kandidata Viktorja Janukoviča, je takrat zatrdil, da je napad izvedla Rusija.

Najširši primer uporabe kemičnega orožja ruske strani je bil v Siriji, ko se je v tamkajšnji državljanski vojni borila skupaj z vladnimi silami Basharja Al-Assada. Študije ocenjujejo, da se je med vojno zgodilo 85 napadov s kemičnim orožjem. Sirski predsednik Assad je takrat uporabljal podobno metodo, ki se je zdaj poslužuje Rusija: pred vsakim izvedenim napadom je namreč dejal, da gre za ''obrambo'' pred napadi s kemičnim orožjem, ki naj bi ga posedovali teroristični skupini ISIS in Al Kaida.

Dr. Edwards je povezavo tragičnih dogodkov v Siriji z aktualnim dogajanjem v Ukrajini komentiral z besedami: "Vse se vrača v Sirijo. Rusija je večkrat lagala o prisotnosti kemičnega orožja v Siriji, medtem, ko je z roko v roki sodelovala s sirskim režimom, ki je uporabljal kemično orožje. V tem kontekstu vemo, da Rusija glede tovrstnih vprašanj laže."

Najhujši napad v Siriji se je zgodil avgusta 2013 v predmestju Damaska ​​Ghouta, ko je zaradi živčnega bojnega strupa sarin umrlo približno 1700 ljudi. Po grozotah v Ghouti so se Rusi strinjali, da se bodo v imenu predsednika Assada pogajali z ZDA z namenom sklenitve dogovora za uničenje nezakonite zaloge kemičnega orožja v Siriji. Med takratno operacijo so ameriški uradniki odkrili približno 1300 ton gorčičnega plina ter živčna sredstva sarin in VX. Kljub temu, da se je Sirija tistega leta pridružila konvenciji o kemičnem orožju, so Assadove sile še vedno večkrat uporabile klor in drugo kemično orožje.

Rusija je kemično orožje večkrat uporabila za zastrupitev iskanih posameznikov v tujini

Novembra 2006 so ruski agenti v londonskem hotelu zastrupili nekdanjega častnika KGB, Alexandra Litvinenka, ki se je spreobrnil v britanskega vohuna. Njegov čaj so kontaminirali z visoko radioaktivno kemikalijo polonijem 210. Umrl je zaradi akutne zastrupitve s sevanjem tri tedne pozneje.

Marca 2018 je bil nekdanji ruski vojaški častnik Sergej Skripal, ki je prav tako postal pripadnik britanskih vohunov, skupaj s svojo hčerko Julijo v Salisburyju zastrupljen z živčnim sredstvom Novichok. Oba sta preživela napad, a sta zato v stik z istim živčnim sredstvom prek kontaminirane stekleničke parfuma prišla Dawn Sturgess in Charley Rowley - sedem milj stran v Amesburyju. Gospa Sturgess je umrla skoraj v trenutku, vendar je gospod Rowley preživel. Domnevno je bil odmerek na steklenički parfuma tako močan, da bi lahko škodil 10.000 ljudem.

Avgusta 2020 je ruski opozicijski voditelj Aleksej Navaljni zbolel na letu domov v Moskvo, potem ko je bil zastrupljen z Novichokom. Po zdravljenju v Berlinu je pet certificiranih laboratorijev potrdilo zastrupitev z živčnim sredstvom.

Kakšno orožje ima Rusija in kaj bi lahko uporabili v Ukrajini?

Nekdanji britanski obveščevalec Christopher Steele je na vprašanje o morebitnem ruskem napadu s kemičnim orožjem v Ukrajini za Sky News dejal, da "tega sploh ne bi izključil" ter dodal: "Mislim, da bomo verjetno videli več neselektivnih ubijanj in bombardiranj ter morda uporabe kemičnega orožja, ko se ruski vojski zatakne pri trenutnem načinu uresničevanju svojega vojaškega cilja."

Pojasnilo o tem, kaj in v kolikšni razsežnosti bi lahko uporabila Rusija proti Ukrajini, je predstavil tudi dr. Edwards, ki je dejal, da Rusija kot podpisnica Konvencije o kemičnem orožju (CWC) nima zmogljivosti za izvajanje kemičnih napadov v tolikšni razsežnosti, kot se je to dogajalo v Siriji.

"KVC je najbolj vsiljiva in uspešna konvencija o razorožitvi, ki jo imamo," je povedal za Sky News in nadaljeval: ''Zaradi sodelovanja s KVC je Rusija predmet inšpekcij in preiskav na kraju samem. Tako torej vemo, da nimajo večjih zalog, ker so bodisi uničene bodisi v procesu uničenja.''

Kljub temu pa je opozoril, da bi lahko Rusija kemično orožje proizvajala v manjšem obsegu: ''Manjša uporaba tovrstnega orožja - kar bi bilo podobno teroristični akciji - je bolj verjetna. KVC zaenkrat  ne more prepoznati in zajeti manjše, tajne proizvodnje. Zato imamo dober razlog za domnevo, da je v Rusiji že prisotna majhna proizvodnja živčnih agregatov - vendar to niti približno ne zadošča tonam, potrebnim za izvedbo kemičnega bojevanja.''

Dr. Edwards je izrazil tudi skrb nad rusko uporabo biološkega orožja in pojasnil, da bi nas slednje moralo skrbeti v približno enaki meri kot uporaba kemičnega orožja: ''Imamo tudi razlog za domnevo, da bi lahko Rusija za ustvarjanje masovne škode uporabila snovi na bazi opiatov in solzivcev, s čimer bi nesporno kršila vse človekove pravice. To bi nas moralo skrbeti v isti meri kot zloraba kemičnega orožja.''

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ