27. 12. 2019, 09:37 | Vir: STA

Zaradi vdora aktivistov na zasebno kmetijo zaskrbljeni tudi na ministrstvu

Slika je simbolična.

profimedia

Na ministrstvu za kmetijstvo so v odzivu na nedavni vdor skupine aktivistov za pravice živali na zasebno kmetijo izrazili zaskrbljenost nad "tovrstnim načinom sporočanja stališč". Kot so poudarili, je prostor za izražanje v dialogu s predstavniki oz. zastopniki ustreznih skupin in sektorjev.

Skupina mednarodnih aktivistov, ki je v ponedeljek vdrla na zasebno kmetijo, je na neprimeren način sporočala svoja stališča in nestrinjanje z načinom kmetovanja, ker so živali zaprte v hlevu, so v četrtkovi objavi zapisali na ministrstvu.

"Protest so izrazili tako, da so vdrli na zasebno kmetijo, s čimer so ogrožali javni red in pravico do zasebne lastnine ter ogrozili poslovno dejavnost in dobrobit živali. Ministrstvo, pristojno za prehrano in dobrobit živali, zavrača tovrstno izražanje stališč. Živimo v družbi, kjer se spremembe dogajajo v dialogu, na način, ki ne ogroža ljudi, živali in premoženja, z ustreznimi sogovorniki, pristojnimi za svoja področja. Za dosego cilja je treba tehtati vse okoliščine, da ne ogrožamo drugih," so poudarili.

Pozvali so k uporabi primernih načinov izmenjave drugačnih mnenj in iskanja drugih rešitev:

"Ne moremo živeti v državi, kjer bomo dovolili, da se bo dialog vodil na način, da bodo drugače misleči vdirali k drugim domov, pregledovali hladilnike in omare ter nato izražali nestrinjanje z vsebino, ki je notri."

Po njihovem mnenju je temelj strpne družbe, da ta spoštuje različna stališča in mnenja, prehranske navade, se zavzema tudi za zdravje in dobrobit živali ter skrbi za okolje, svoje nestrinjanje pa sporoča na primeren način.

"Zato spoštujmo osnovna načela ter iščimo kompromise in rešitve, ki odražajo strpnost. Ob tem imejmo zavedanje, da so kmetje tisti, ki z živilsko industrijo skrbijo za našo prehransko varnost, obdelano krajino, ki Slovenijo postavlja med najlepše dežele in jo občuduje ves svet, in prehranske posebnosti," so navedli.

Dodali so, da so na podeželju družinske kmetije tradicionalno steber družbe, zaradi naravnih danosti kmetijske pokrajine pa je živinoreja zelo razvita panoga. V Sloveniji od te panoge živi veliko družin na kmetiji, vloženega je bilo ogromno truda in drugih sredstev, da je država na tem področju tudi zgled in na splošno stabilna.

"Za opravljanje te dejavnosti je potrebna infrastruktura, med drugim tudi hlevi. Z velikimi in nepremišljenimi hitrimi potezami v obstoječi sistem bi lahko ogrozili obstoj panoge, posledično pa pahnili številne kmetije v propad. Te od nekdaj skrbijo za urejeno podeželje, poseljenost na podeželju, zagotavljajo prehransko varnost ter dajejo delovna mesta številnim ljudem in zavetje družinam ter stabilnost okolju, kjer živijo," so še zapisali na ministrstvu.

Lastnik kmetije je po ponedeljkovem vdoru po poročanju Televizije Slovenija poklical policiste, ki so aktivistom izrekli globo za shod brez dovoljenja. Lastnik kmetije po navedbah aktivistov razmišlja tudi o tožbi.

V četrtek zjutraj pa so se aktivisti zbrali pred klavnico perutnine v Ljubljani. Kot so dejali za medije, so želeli s simbolično rešitvijo živali opozoriti na problematiko prekomernega uživanja mesa. Živali jim ni uspelo rešiti.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.