5. 10. 2020, 11:51 | Vir: STA

Zaradi več okužb na oddelku za žilne bolezni UKC Ljubljana ne bodo sprejemali novih bolnikov

Tamino Petelinšek/STA

Na kliničnem oddelku za žilne bolezni UKC Ljubljana imajo 10 bolnikov s covidom-19, del jih je v bolnišnico že prišel s potrjeno okužbo, potrdili so tudi deset okužb pri zaposlenih omenjenega oddelka. Zato v tem tednu na oddelku ne bodo sprejemali novih bolnikov, so sporočili iz največje slovenske bolnišnice.

Na kliničnem oddelku za pljučne bolezni in alergijo, kjer so v minulih dneh potrdili eno okužbo, s testiranjem novih okužb niso zaznali. Kot so napovedali v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana, bodo podrobno spremljali stanje zaposlenih in drugih bolnikov. "Zlasti na žilnem oddelku obstaja 'vojni režim'. Okužene bolnike bomo že danes ali najkasneje jutri premestili na covid oddelke - nekaj v negovalno bolnišnico na Vrazovem trgu, nekaj pa na infekcijsko kliniko," je v izjavi za medije pojasnil strokovni direktor interne klinike Zlatko Fras.

Po njegovih besedah se je interna klinika zaradi vdora okužb z novim koronavirusom soočila z izpadom od 70 do 80 postelj, zato računajo na pomoč drugih bolnišnic, zlasti v zahodnem delu države: izolske, šempetrske in sežanske bolnišnice. "Slovenija je nenazadnje tako majhna, da bi lahko bili vsi skupaj ena bolnišnica," je dodal.

Eden od bolnikov na oddelku za žilne bolezni, ki je zbolel za covidom-19, je medtem žal že umrl. Fras je dejal, da je imel ta bolnik težko osnovno bolezen, okužba pa je pripomogla, da se je klinična slika še poslabšala. Tudi ostali okuženi so starejši bolniki, prav tako z zahtevno osnovno boleznijo in sodijo med rizične bolnike.

Nenujni bolniki na interni kliniki predstavljajo približno 25 odstotkov vseh bolnikov na kliniki. "Enotedenski izpad sprejema te četrtine ne bi smel povzročiti bistvenih zamikov pri obravnavi bolnikov. Na kliniki je skupaj 478 postelj, 1270 zaposlenih, na oddelkih za žilne bolezni in za pljučne bolezni pa je skupaj približno 200 zaposlenih. Izpad 70. ali 80. postelj ne bi predstavljal večjega problema, če bi imeli normalno zasedenost postelj," je opozoril Fras.

Priporočena zasedenost je namreč med 70 in 80 odstotki, da je vselej na voljo nekaj rezerve, na interni kliniki pa imajo vseskozi okoli 95-odstotno zasedenost postelj, je navedel Fras. Izbruh okužb z novim koronavirusom na kliniki je po njegovih besedah lahko povzročil asimptomatski bolnik, ki so ga premestili iz druge bolnišnice, "druga verjetna pot pa je preko enega zaposlenega zdravstvenega delavca".

Vodstvo UKC pozvalo zaposlene k večji pozornosti pri spremljanju lastnega zdravstvenega stanja

Služba za preprečevanje in obvladovanje bolnišničnih okužb skupaj z oddelkoma preverja vse stike ter odreja ukrepe in pogoje za nadaljnje varno delo. Ker se podoben scenarij lahko zgodi na vseh oddelkih, je vodstvo UKC pozvalo zaposlene k večji pozornosti pri spremljanju lastnega zdravstvenega stanja in vodje k vnaprejšnjemu razmisleku o rešitvah.

Generalni direktor UKC Ljubljana Janez Poklukar pa je v izjavi za medije pojasnil, da so imeli danes dopoldne v UKC 48 bolnikov s covidom-19. Od teh se jih 12 s pomočjo telemedicine zdravi v domačem okolju, 36 pa jih je hospitaliziranih - 12 v enoti intenzivne terapije, sedem jih je na negovalnem oddelku, ostali pa so na akutnem covid oddelku infekcijske klinike, trenutno pa so tudi na oddelku za žilne bolezni.

Na infekcijski kliniki imajo po Poklukarjevih besedah trenutno za bolnike s covidom-19 30 postelj na akutnem oddelku, 16 postelj za intenzivno nego in 30 negovalnih postelj. Izrazil je upanje, da bodo na interni kliniki zajezili širjenje okužb in bosta oba omenjena oddelka že v prihodnjem tednu delala v polnem obsegu. Ostali programi v UKC trenutno potekajo v nespremenjenem obsegu. "Za nami je že drugi vikend, ko je klinični center zaradi naraščanja števila okužb v državi na višjem nivoju aktivacije," je dodal.

Trenutne kapacitete UKC Ljubljana so tako na zgornji meji načrtovanih epidemioloških kapacitet, je opozoril Poklukar. Delo infekcijske klinike za ostale bolnike se bo po načrtu postopno selilo v Bolnišnico Petra Držaja v Šiško, začelo pa se bo v torek ali v sredo. S tem bodo na infekcijski kliniki za bolnike s covidom-19 pridobili dodatnih 19 postelj v akutni enoti in deset v intenzivni enoti. Dodal je še, da pričakujejo sodelovanje drugih bolnišnic pri oskrbi in prevzemanju bolnikov, ki niso okuženi z novim koronavirusom.

UKC Maribor

V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Maribor so v zadnjih treh dneh okužbo z novim koronavirusom potrdili pri 11 zaposlenih in enemu bolniku. Vsi okuženi so v karanteni, prav tako še 18 zdravstvenih delavcev, je danes v izjavi za medije povedal strokovni direktor UKC Maribor Matjaž Vogrin.
 
Postregel je tudi s podatkom, da so septembra okužbo z novim koronavirusom zabeležili pri 35 zaposlenih in 14 bolnikih, ki so bili hospitalizirani zaradi drugih bolezni.

Za zmanjšanje prenosa okužb med zdravstvenimi delavci in od njih na bolnike pa je mariborska bolnišnica med drugim zaposlenim zagotovila kakovostnejše zaščitne maske. Medtem pa bolniki skoraj ves čas nosijo zaščitne maske, tudi ko so v sobah, če to ne ogroža njihovega zdravja, je dejal Vogrin.

Po njegovih zagotovilih bolniki ne zapuščajo sob in tudi ne bolnišnice, zaščitnih sredstev pa imajo v UKC Maribor v zadostni količini.

Na oddelku za bolnike s covidom-19 imajo trenutno 20 akutnih bolnikov, ki ne potrebujejo intenzivne terapije, dva bolnika pa sta na intenzivni terapiji.

Vogrin je ocenil, da lahko kapacitete za akutne bolnike, okužene z novim koronavirusom, povečajo še za 20 postelj, število postelj za intenzivno nego bi lahko povečali za osem, teoretično pa še za dodatnih pet, odvisno od potreb.
 

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.