14. 9. 2020, 19:44 | Vir: STA

Zaradi vse več okuženih s koronavirusom pristojni v prihodnjih dneh pričakujejo več hospitaliziranih

Tamino Petelinšek/STA

Okužbe z novim koronavirusom so v nedeljo našteli v 23 občinah, novo žarišče okužb je nastalo v pivški občini. Število okuženih narašča tudi v socialnovarstvenih zavodih, kar že vpliva na organizacijo dela tako v domovih za starejše kot v obeh kliničnih centrih. Pristojni ob tem pozivajo k doslednemu spoštovanju že obstoječih zaščitnih ukrepov.

V nedeljo so opravili 1110 testov na okužbo z novim koronavirusom, pozitivnih je bilo 47 testov. V bolnišnicah se zdravi 40 bolnikov s covidom-19, od tega jih devet potrebuje intenzivno nego. V nedeljo ni umrl noben bolnik s covidom-19, so jih pa šest odpustili v domačo obravnavo. Trenutno je aktivnih 866 okužb.

V nedeljo so okužbe z novim koronavirusom potrdili v 23 občinah po državi, od tega 13 v Ljubljani, kjer je trenutno okuženih 167 občanov. Štiri primere so odkrili v Mariboru, kjer je 89 aktivno okuženih. Po tri okužbe so zaznali v Šentjurju in Lovrencu na Pohorju, po dve pa v Celju, Slovenski Bistrici, Škofji Loki, Radovljici in na Šentilju.

Število potrjenih okužb z novim koronavirusom je danes tako preseglo mejo 40 okužb na 100.000 prebivalcev. Po besedah infektologinje Bojane Beović število pomeni, da je "epidemija kar v obširnem razmahu". Kot še bolj zaskrbljujoče pa je ocenila naraščanje števila hospitaliziranih.

Pozvala je k doslednemu upoštevanju ukrepov in pojasnila, da zaostrovanja obstoječih ukrepov za zdaj še ni na mizi. Pri tem kot pomembno ocenjuje delo inšpekcije. Spomnila je, da so se številne države pri nadzoru nad izvajanjem ukrepov poslužile pomoči policije in vojske.

Pri sprejemanju nadaljnjih ukrepov pa je bistveno predvsem, da ne bodo omejevali gospodarstva in življenja. Med drugim bi lahko obvezno postalo tudi nošenje mask zunaj, ko je zbranih več ljudi. Strokovna svetovalna skupina predvideva tudi možnost skrajšanja odpiralnih časov gostinskih lokalov. Beovićeva je spomnila, da že obstajajo omejitve zbiranja na deset ljudi, ki pa se ne izvaja.

Podobno je danes izpostavil tudi minister za zdravje Tomaž Gantar

Poudaril je, da so "obstoječi ukrepi edini možni, preden so lotevamo ponovnega zapiranja družbe, česar si ne želi nihče". Če bi se situacija bistveno spreminjala na slabše, potem bo po njegovih besedah treba razmisliti, kaj še lahko naredijo.

Po mnenju ministra bodo poskušali več narediti na področju upoštevanja ukrepov. "Več je treba delati pri prepričevanju in promociji, da so ukrepi koristni, utemeljeni, da delujejo tudi v drugih državah. Samo s kaznimi na moremo prepričati ljudi," je dejal Gantar, ki ga skrbijo iniciative, ki nasprotujejo uporabi zaščitnih mask.

Okužbe so se ponovno pojavile tudi v socialnovarstvenih zavodih. V Domu Nine Pokorn na Grmovju pri Žalcu je po zadnjih podatkih z novim koronavirusom okuženih osem oskrbovancev in dva zaposlena. Štirje stanovalci so na zdravljenju na negovalnem oddelku v novomeški bolnišnici, njihov povratek v dom pa pričakujejo v prihodnjih dneh, je za STA povedal direktor doma Tomaž Lenart. V rdeči coni doma so nameščeni štirje okuženi stanovalci. Kadra je za zdaj dovolj, saj se virus med zaposlenimi ne širi, a če bi se to spremenilo, bi bo po Lenartovih besedah imeli težave.

Dom Danice Vogrinec na Taboru

Število okuženih skokovito narašča tudi v enoti mariborskega Doma Danice Vogrinec na Taboru. Trenutno je potrjeno okuženih skupno 24 stanovalcev in 16 zaposlenih. Čeprav še vedno nihče nima hujših zdravstvenih težav zaradi tega, je vedno težje organizirati delo v tej enoti doma za starejše.

Poleg okuženih 16 zaposlenih je namreč iz delovnih procesov preventivno izključenih še okoli 30 drugih delavcev, kar pomeni, da manjka več kot polovica zaposlenih v enoti Tabor. "Ob ugotovitvi nove okužbe se mreža potencialno okuženih stalno širi. V tem trenutku še vedno delamo preventivno in raje izključujemo iz delovnega procesa več ljudi kot premalo," je pojasnil direktor doma Marko Slavič.

Naraščanje števila okuženih s covidom-19 v Mariboru, kjer imajo trenutno po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) aktivnih 89 okužb, je ohromilo delo na kliniki za interno medicino Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Maribor. Naraščanje števila hospitaliziranih bolnikov s covidom-19 prav tako zavira delo na kliniki za ginekologijo in kliniki za kirurgijo. "Če se bo trend nadaljeval, bomo ponovno prisiljeni preiti na način dela, kot je bil v času epidemije," so na družbenem omrežju Facebook zapisali v kliničnem centru.

Na ljubljansko infekcijsko kliniko so od petka sprejeli sedem novih bolnikov s covidom-19, intenzivno nego potrebujejo štirje. Če bo teh bolnikov več, bo treba preiti na plan B, ko bodo bolnike z drugimi infekcijskimi boleznimi selili na drugo lokacijo v severnem traktu bolnišnice Petra Držaja.

Poslabšanje epidemiološke situacije v občini Pivka

Zaradi poslabšanja epidemiološke situacije v občini Pivka pa je v nedeljo zasedal Občinski štab Civilne zaščite. Za deset dni oziroma do 24. septembra so prepovedali uporabo vseh zaprtih športnih objektov za delovanje klubov in rekreacije. Izjema je le športna dvorana Skala, kjer poteka šolska dejavnost. Prav tako naprošajo klube, društva in posameznike, da organizacijo treningov in tekmovanj preselijo na prosto.

V občini Pivka so v nedeljo našteli 11 aktivno okuženih občanov, izhaja s spletne strani občine. V karanteni pa je 68 oseb, so zapisali v sporočilu za javnost. Dvajset okužb so potrdili tudi pri zaposlenih v skupini Pivke Perutninarstva.

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je opozorila, da pričakuje, da bo v Evropi oktobra in novembra naraščalo dnevno število smrtnih primerov zaradi covida-19. "Vse težje bo. Oktobra, novembra, bomo priča večji smrtnosti," je ob ponovnem hitrem naraščanju števila okužb z novim koronavirusom v Evropi, kjer sicer število smrti zaradi covida-19 za zdaj ostaja razmeroma stabilno, dejal vodja urada WHO za Evropo Hans Kluge. Posvaril je tudi pred prevelikimi pričakovanji, da bo razvoj cepiva končal pandemijo. 55 evropskih članic WHO sicer na spletni regionalni konferenci razpravlja o odzivu na novi koronavirus.

WHO je tudi opozoril, da so v nedeljo zabeležili nov dnevni rekord števila novih okužb s koronavirusom. V svetu so potrdili 307.930 okužb, zaradi bolezni covid-19 pa je umrlo še 5500 ljudi, doslej 917.417.

Na Hrvaškem, kjer so so v minulih 24 urah potrdili najmanj okužb po 10. avgustu, 65, covid-19 pa je bil usoden še za tri osebe, je ustavno sodišče presodilo, da hrvaški nacionalni štab civilne zaščite pri sprejemanju ukrepov za omejevanje okužb ni kršil ustave, razen v primeru začasne prepovedi obratovanja trgovin ob nedeljah. Med drugim je presodilo, da je bila odločitev o uporabi zaščitnih mask nujna, nič spornega niso videli niti v začasni prepovedi izhoda iz države, kot tudi zapuščanja prebivališča.

Z Madžarske medtem znova poročajo o velikem številu okužb. Potrdili so jih 844, zaradi covida-19 je umrlo pet bolnikov. V Italiji pa se je v šolske klopi vrnilo več milijonov otrok. Večina italijanskih šol se je tako znova odprla po šestih mesecih, potem ko so jih marca zaradi epidemije covida-19 zaprli.

Šest držav članic Evropske unije je začelo testirati tehnologijo, ki bo omogočila čezmejno povezljivost nacionalnih aplikacij za opozarjanje pred okužbami. Čezmejno delovanje bo omogočeno le za aplikacije, ki temeljijo na decentraliziranem sistemu, kar pa zaobjema večino evropskih aplikacij, tudi slovensko #OstaniZdrav, ki sicer temelji na nemški različici.

Pripravlia: Sanja Gornjec

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.