3. 3. 2022, 14:31 | Vir: STA

Zaščitne maske za učence, dijake, študente in učitelje od ponedeljka ne bodo več obvezne

Xinhua/STA

Ob izboljšanju epidemioloških razmer je vlada skladno s stališče posvetovalne skupine za covid-19 odločila, da zaščitne maske za učence, dijake, študente in učitelje od ponedeljka ne bodo več obvezne, je po današnji seji vlade povedal minister za zdravje Janez Poklukar.

Maske pa morajo še vedno nositi dijaki, študenti in učitelji, ki so vključeni v izobraževalni proces pri izvajalcu, denimo v primeru udeležbe na klinični praksi ali vajah, je pojasnil Poklukar.

Že pred tem je vlada z 21. februarjem odpravila obvezno samotestiranje na novi koronavirus v šolah. Kot so za STA pojasnili na ministrstvu za šolstvo, so se ob spremembi vsi učenci, ki so se zaradi odklanjanja samotestiranja izobraževali na daljavo, vrnili v šole.

Po zadnjem podatku pa se je pred tem 14. februarja na daljavo izobraževalo 1258 oz. 0,65 odstotka osnovnošolcev.

V srednjih šolah so beležili še nižje odstotke, saj srednješolsko izobraževanje ni obvezno. Ministrstvu je podatke o izobraževanju dijakov na daljavo na dan 14. februar posredovalo 81 odstotkov šol. Po podatkih je samotestiranje na omenjeni dan zavrnilo 27 oziroma 0,05 odstotka od 50.921 dijakov, še sporočili z ministrstva.

Danes sprejeti odlok po besedah Poklukarja sicer jasno določa tudi način izpolnjevanja pogoja preboleli, cepljeni, testirani (PCT), ki ga je vlada v večini dejavnosti ukinila, še vedno pa je obvezen pri izvajalcih zdravstvene dejavnosti in socialno-varstvenih storitev, pa tudi v zaporih in prevzgojnih domovih.

Testiranje s hitrimi testi za izpolnjevanje pogoja PCT v omenjenih dejavnostih je tako krito iz državnega proračun, je poudaril. Če pa izvajalec testiranje obiskovalcev nadomesti s samotestiranjem, pa sredstva za samotestiranje zagotovi sam, je pojasnil.

V navedenih institucijah pa pogoja PCT pri zagotavljanju javnega reda in miru, varnosti in obrambe, nujnih zdravstvenih storitev, nujnih postopkov socialne in družinske problematike, zaščite in reševanja ter individualne verske duhovne oskrbe ni treba izpolnjevati.

Minister je ob tem spomnil, da so v Slovenijo v sredo prispeli prvi odmerki cepiva proizvajalca Novavax

"Gre za proteinsko cepivo, ki je izdelano z biotehnologijo in je zato drugačno od mRNK in vektorskih cepiv. Deluje tako, da telo pripravi na to, da se brani pred covidom-19," je pojasnil.

Cepivo je registrirano za uporabo pri osebah, starejših od 18 let. Potrebna sta dva odmerka cepiva, s presledkom najmanj tri tedne. Cepivo je že bilo razdeljeno cepilnim centrom, ki so ga naročili, je dejal.

Vse, ki morda bolj zaupajo tej vrsti cepiva, je pozval k odločitvi za cepljenje proti covidu-19.

Ob tem je pojasnil, da nova pravila članicam EU omogočajo, da za izdajanje digitalnih potrdil o cepljenju od 30. januarja velja tudi pozitivni rezultat hitrega antigenskega testa, ne le PCR-testa. Omenjeno bo veljalo tudi v Sloveniji, je dejal.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord