Nika Vajnhandl | 23. 3. 2022, 14:49

Na prst niso stopili le Abramoviču: zasegli tudi superjahto enega največjih ruskih poslovnežev

Profimedia

Oblasti v Gibraltarju so zasegle še eno jahto ruskega milijarderja.

Zahod je po invaziji Rusije na Ukrajino uvedel sankcije na stotine ruskih posameznikov in subjektov, kar je povzročilo eksodus luksuznih jaht iz Evrope. Največ se govori o pritisku, ki ga zaradi tega te dni doživlja Roman Abramovič, bivši lastnik kluba Chelsea.

Tako so gibraltarske oblasti zasegle superjahto, povezano z lastnikom največjega ruskega proizvajalca jeklenih cevi.

Sky News poroča, da je Axioma, za katero se domneva, da pripada Dmitrijeviču Pumpjanskemu, lastniku jeklarske skupine TMK, privezana v Gibraltarju in pluje pod malteško zastavo.

Pumpjanski in Putin.

Pumpjanski in Putin.

Profimedia

Lastnik, povezan s superjahto

Podatki Refinitiva kažejo, da je 72 metrov dolgo plovilo v lasti holdinga Britanskih Deviških otokov, imenovanega Pyrene investments, pri čemer je članek, ki ga je objavil Mednarodni konzorcij preiskovalnih novinarjev kot del Panamskih dokumentov, imenoval gospoda Pumpjanskega kot upravičenca do holdinga. Kot lastnika Axiome ga navajata tudi Forbes in specializirana publikacija Superyacht Fan.

Gibraltarska vlada je sporočila, da je Axioma prispela v pristanišče, potem ko je zaprosila za dovoljenje za vstop. Plovilo so aretirali.

Podatki iz Refinitiva so pokazali, da je Axioma 27. februarja zapustila karibski otok Antigva in zadnje tri tedne plula čez Atlantik, preden je dosegla Gibraltar.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord