3. 8. 2020, 10:34 | Vir: STA

Zastrupitev z alkoholom v Indiji zahtevala več kot sto življenj

Profimedia

V indijski zvezni državi Pandžab je zaradi zastrupitve z alkoholom po najnovejših podatkih umrlo 105 ljudi, je sporočila policija. V zvezi s trgovino z nezakonito proizvedenim alkoholom so aretirali 30 ljudi in odpustili več policistov ter lokalnih uradnikov, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Žrtve, večinoma revnejši delavci in kmetje iz treh okrožij v Pandžabu, so zboleli v sredo, potem ko so pili alkohol. Že v sredo so poročali o prvih smrtih. Do petka zvečer je umrlo 21 ljudi, do danes pa 105, kar je najhujša zastrupitev z alkoholom v Indiji letos.

Največ, 85 žrtev so zabeležili v okrožju Tarn Taran, v okrožjih Amritsar in Batala pa skupno 25.

Prvi izsledki preiskave, ki so jo oblasti izvedle v zvezi z zastrupitvami, kažejo, da so alkoholne pijače vsebovale metanol. Ta lahko povzroči slepoto, v večjih količinah pa smrt.

Policija je doslej aretirala 30 domnevno vpletenih v nezakonito trgovino z alkoholom, med njimi proizvajalce. Zasegli so tudi več tisoč litrov nezakonito proizvedenega alkohola. Oblasti v Pandžabu so zaradi zastrupitev odpustile sedem lokalnih uradnikov in šest policistov.

Trgovina z nezakonito proizvedenim alkoholom je v Indiji dokaj razširjena. Tak alkohol je namreč precej cenejši od tistega iz industrijske proizvodnje, za liter je treba odšteti okoli deset rupij (11 centov). Pogoste so tudi zastrupitve, saj so te alkoholne pijače pogoste narejene iz nekakovostnih sestavin, včasih jim celo dodajo industrijski alkohol.

Lani je tako zaradi zastrupitve z alkoholom umrlo 151 delavcev s plantaže čaja, kar je bil eden najhujših primerov v zadnjih letih. Sicer v Indiji zaradi nezakonito proizvedenega alkohola vsako leto v povprečju umre skupno okoli tisoč ljudi.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.