14. 7. 2017, 11:00 | Vir: STA

Zaupnik papeža Frančiška ostro napadel ameriško versko desnico

profimedia
Zaupnik papeža Frančiška ostro napadel ameriško versko desnico (foto: profimedia)

Tesni zaupnik papeža Frančiška in urednik jezuitske revije La Civilta Cattolica Antonio Spadaro je v članku skupaj z urednikom argentinske izdaje vatikanskega časopisa L'Osservatore Romano ostro kritiziral ameriške krščanske desničarje, med njimi tudi del katolikov, ki mešajo vero in politiko ter širijo delitve in sovraštvo.

Spadaro in Marcelo Figueroa sta v članku z naslovom "Evangeličanski fundamentalizem in katoliški integralizem: Presenetljiv ekumenizem" pišeta, da je želja po političnem vplivu med evangeličanskimi fundamentalisti in nekaterimi katoliki v ZDA navdihnila ekumenizem konflikta, ki demonizira nasprotnike in promovira državo teokratskega tipa.

Koalicija med evangeličani, to je raznimi ameriškimi protestantskimi krščanskimi verami, ter katoliki, ki so jih prvi prej zavračali, je nastala v 80. in 90. letih. Oboje je začelo zbliževati odločno nasprotovanje splavu in homoseksualcem.

Spadaro piše, da se je razmerje sčasoma radikaliziralo in danes svet deli le na dobro in slabo ter ponuja teološko podlago apokaliptični geopolitiki, ki jo v Beli hiši zagovarja politični strateg predsednika Donalda Trumpa katolik Steve Bannon. Članek kritizira podporo Trumpu na lanskoletnih volitvah in promocijo ksenofobije, islamofobije, zidov in deportacij.

Članek posebej kritizira skrajno desno katoliško medijsko organizacijo ChurchMilitant.com, ki je lanskoletne volitve opredelila kot duhovno vojno in Trumpovo zmago kot božjo voljo. Ustanovitelj medija Michael Voris je šokiran nad kritikami ljudi, ki sledijo levičarskim ciljem.

Ameriška krščanska desnica papeža Frančiška pogosto obtožuje levičarstva, ker pač zagovarja krščansko usmiljenje in pomoč revnim, zavrača obsojanja in izločevanja. Spadaro v članku priznava, da je erozija verske svobode velika grožnja, vendar pa meni, da se proti njej ne bi smeli boriti s fundamentalizmom.

Članke v reviji La Civilta Cattolica mora odobriti državni sekretariat Vatikana in revija naj bi pod Frančiškom, ki je prav tako jezuit, postala neke vrste neuradno papeško glasilo.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.