5. 5. 2023, 14:59 | Promocijska objava

Zaveza, da bo praznovanje ob dnevu Evrope Zero Waste

promocijska fotografija

Na dan Evrope 9. maja praznujemo mir in enotnost v Evropi. Osrednje praznovanje bo letos potekalo na Kongresnem trgu v Ljubljani in bo v znamenju zelene preobrazbe, trajnostnih praks in evropskega leta spretnosti. Na dogodku ob dnevu Evrope bo cilj, da bo ustvarjenih odpadkov čim manj ter da s pravilnim, ločenim zbiranjem materialov omogočimo kroženje, reciklažo in ponovno uporabo. Zavezo, da bo prireditev ta cilj dosegla, sta podpisali  vodja predstavništva Evropske komisije v Sloveniji Jerneja Jug Jerše in predsednica Ekologov brez meja Katja Sreš. 

Kot je poudarila vodja predstavništva Evropske komisije v Sloveniji Jerneja Jug Jerše, je evropski zeleni dogovor najpomembnejša prednostna naloga Evropske unije.  Z njim se je Unija zavezala, da bo do leta 2050 postala prvo podnebno nevtralno gospodarstvo in družba na svetu. Tudi Evropska komisija je kot institucija sprejela odgovornost, da zmanjša svoj ogljični odtis in porabo virov. Z racionalizacijo poslovanja je od leta 2005 za več kot tretjino zmanjšala lastne emisije toplogrednih plinov, cilj pa je do leta 2030 postati podnebno nevtralna organizacija. Odločitev za prireditev po konceptu zero waste je tako logična in ena v vrsti organizacijskih ukrepov.

Po besedah Katje Sreš bo dan Evrope prvi letošnji dogodek v Sloveniji z zavezo zero waste, do poletja se jih bo zvrstilo deset. Da prireditev dobi ta naziv, mora biti ločeno zbranih vsaj 90 odstotkov vseh nastalih odpadkov. Osnovno vodilo pa je, da je pred in med prireditvijo ustvarjenih odpadkov čim manj.

V ospredju letošnjega dneva Evrope so sicer zelena preobrazba, trajnostne prakse v vsakdanjem življenju in evropsko leto spretnosti, predvsem zelenih in digitalnih spretnosti in veščin. Dan Evrope bosta odprla evropski komisar Janez Lenarčič in predsednica republike Nataša Pirc Musar. Na prireditvi pa bo sodelovalo več kot 20 vladnih in nevladnih organizacij, ki bodo skozi razgiban program prikazale evropske politike za zeleno in digitalno preobrazbo v praksi. Prireditev bo potekala v vsakem vremenu, vstop je prost.