12. 2. 2022, 00:25 | Vir: STA

Zaveza za zaščito oceana pred plastiko in drugimi oblikami onesnaženja

profimedia

Voditelji okoli tridesetih držav z vsega sveta so se danes v francoskem Brestu zavezali h konkretnemu ukrepanju za zaščito oceana pred plastiko in drugimi oblikami onesnaževanja ter nezakonitimi dejavnostmi.

Ocean omogoča naše življenje na tem planetu, proizvaja več kot polovico kisika in zagotavlja dom več kot 80 odstotkom vseh živih bitij, je pomen oceana v govoru na konferenci ponazoril ameriški podnebni odposlanec John Kerry.

"Ne moremo se zadovoljiti le s pogovori, zagotoviti moramo, da bodo besede dobile pomen," je še dejal Kerry in poudaril, da mora mednarodna skupnost iz Bresta v obrambo oceana kreniti v višji prestavi.

Kot ključna področja ukrepanja je naštel zmanjšanje izpustov ladijskega sektorja, okrepitev morskih obnovljivih virov energije ter obnavljanja morskih in obalnih ekosistemov, učinkovit pregon nezakonitih dejavnosti na morju ter boj proti plastiki, ki duši ocean.

Zaveze iz Bresta bodo utrdile ukrepanje v tem letu, sprejmemo lahko zgodovinske odločitve in začeti moramo danes, pa je poudaril gostitelj konference z imenom En ocean, francoski predsednik Emmanuel Macron.

Da je treba podvojiti prizadevanja za zaščito oceana, je poudaril tudi generalni sekretar Združenih narodov Antonio Guterres. Konferenca sicer sodi med dogodke v okviru pobude desetletje oceana, ki so ga za obdobje od leta 2021 do leta 2030 razglasili Združeni narodi.

Konference, ki sodi v sklop francoskega predsedovanja Svetu EU, se je udeležila tudi predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, ki je pozvala k sprejetju ambicioznega sporazuma o ohranitvi in trajnostni uporabi morske biotske raznovrstnosti na območjih zunaj nacionalne jurisdikcije še v tem letu.

Izpostavila je niz pobud za zaščito evropskih morij, na primer za preprečevanje onesnaževanja Sredozemskega morja ter zmanjšanje izpustov v Severnem in Baltskem morju, ter poudarila, da Evropa gradi "digitalnega dvojčka oceana", torej razvija digitalno mrežo satelitov, morske infrastrukture in podvodnih dronov.

V okviru konference je potekalo tudi srečanje predsednikov parlamentov držav članic EU, na katerem so razpravljali o vrsti tem, med drugim o varovanju morskih virov in biotski raznovrstnosti, boju proti onesnaženju, zlasti s plastiko, podnebnih spremembah in spodbujanju upravljanja oceanov.

Srečanja se je udeležil tudi predsednik državnega zbora Igor Zorčič, ki je uvodoma poudaril, da smo Slovenci pomorski narod, saj imamo morje tudi v nacionalnem grbu. Po njegovem besedah se zavedamo tako biotskega bogastva Jadranskega morja kot tudi njegove ogroženosti, predvsem zaradi onesnaženja s plastiko, z mikroplastiko in s kemikalijami.

Zorčič je izrazil podporo Slovenije kot jadranske države vzpostavitvi globalnega, pravno zavezujočega dogovora o preprečevanju onesnaženja s plastiko in prizadevanjem za sprejetje ambicioznega Svetovnega okvira biotske raznovrstnosti po letu 2020. Pozval je tudi k sprejetju konkretnih in takojšnjih ukrepov za zaščito morij in Atlantskega oceana, so sporočili iz državnega zbora.

Namen konference v Bretanji na skrajnem severozahodu Francije, ki se je začela v sredo in se sklene danes, je bil mednarodno skupnost spodbuditi k oprijemljivemu ukrepanju za ohranitev zdravega oceana.

V sredo in četrtek so v Brestu pripravili več kot trideset dogodkov, denimo Organizacija ZN za izobraževanje, znanost in kulturo (Unesco) je pripravila tematski delavnici o znanstvenih dognanjih in osveščanju v podporo trajnostnemu upravljanju oceana.