12. 11. 2020, 10:51 | Vir: STA

Zavod za zaposlovanje za interventne ukrepe namenil več kot 310 milijonov evrov

Anže Malovrh/STA

Zavod za zaposlovanje je do vključno torka za povračila nadomestil plač za skrajšani delovni čas, za čakanje na delo in za čas odrejene karantene ter za začasna denarna nadomestila izplačal 312,4 milijona evrov. Po besedah ministra za delo Janeza Ciglerja Kralja je zavod s tem pomagal ohraniti 300.000 delovnih mest.

Kot je na sredini novinarski konferenci povedal Cigler Kralj, je zavod za zaposlovanje do vključno torka prejel 12.739 vlog delodajalcev za povračilo nadomestil za skrajšani delovnik za 59.827 zaposlenih. Za ta ukrep je zavod delodajalcem do sedaj izplačal skoraj 9,4 milijona evrov za nekaj več kot 17.400 oseb.

Za povračila nadomestil plač za čakanje na delo je zavod izplačal 301,9 milijona evrov, za povračila nadomestila plače zaradi odsotnosti z dela zaradi odrejene karantene 240.000 evrov in za začasna denarna nadomestila 914.000 evrov.

Pomoči trgu dela ob soočanju s pandemijo covida-19 je namenjen tudi šesti protikoronski zakon, katerega predlog je v torek sprejela vlada in ga v sredo poslala v DZ. Predlog med drugim prinaša podaljšanje subvencioniranja skrajšanega delovnega časa in višje povračilo nadomestila plače za čas čakanja na delo doma, poenostavljajo se tudi postopki prijave dela na domu.

Predlog po ministrovih besedah uvaja tudi pomembne spremembe pri zagotavljanju dodatnega kadra. Tistim, ki bodo sklenili pogodbo za določen čas zaradi nadomeščanja odsotnih delavcev zaradi izvajanja ukrepov za preprečevanje širjenja okužbe, bo v tem času pravica do denarnega nadomestila za brezposelnost mirovala, po poteku pogodbe pa bodo znova prejemali nadomestilo, kot so ga prej.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.