R.S. | 28. 6. 2023, 12:02

Vam banka ni odobrila kredita? Mogoče je krivo gledanje erotičnih vsebin

Profimedia

Banke pred odobritvijo kredita pregledajo prav vse. 

Zavrnitev prošnje za kredit se ne zgodi tako redko, banke pa imajo pravico, da stranki ne pojasnijo, zakaj prošnja ni odobrena. Banke pred odobritvijo vsakega posojila temeljito preverijo kreditno zgodovino stranke. Ocenjujejo tudi njeno upravljanje denarja, ne le višino dohodka. 

Razvade, ki bankam niso všeč

Čeprav stranke najpogosteje zavrnejo zaradi nerednih ali nizkih dohodkov ali negotovosti zaposlitve, naj bi zmanjšane možnosti za odobritev kredita imele tudi stranke, ki obiskujejo erotične spletne vsebine in za njih plačujejo, poroča Nova.rs. Prav tako imajo manjšo možnost tisti, ki redno plačujejo spletne stave. V času pandemije so namreč banke precej zaostrile merila, po katerih odobravajo posojila. 

Profimedia

"Zgodilo se je že, da banka presodi, da je stranka kreditno sposobna, ima primerno plačo, vendar na primer plačuje spletne stave. Posledično stranko oceni kot tvegano in ji ne odobri posojila," pravi Dejan Gavrilović iz podjetja Ektevira za Nova.rs. Dodaja, da se podobno zgodi, če stranka pogosto plačuje za erotične strani ali platforme za zmenke, saj banka takšno upravljanje denarja oceni kot vrsto tveganja.

"Banka meni, da takšna stranka ne upravlja ustrezno z denarjem - prej je popustljiva, ima razvade, zaradi katerih menijo, da bi lahko nehala plačevati obroke kredita," je povedal Gavrilović.

Strankam svetuje, naj se raje odločijo za najem posojil v bankah, ki ponujajo najnižje obrestne mere, kot da ostanejo v matičnih bankah - če te ponujajo višje obrestne mere. 

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol