23. 10. 2021, 11:01 | Vir: STA

Zbiranje rabljenih koles za otroke iz socialno ogroženih družin

profimedia

Avto-moto zveza Slovenije (AMZS) v sodelovanju s svojimi avto-moto društvi in klubi začenja akcijo zbiranja rabljenih koles pod geslom Kolesa za vse!, ki jih bo Zveza prijateljev mladine Ljubljana Moste - Polje podarila otrokom iz socialno ogroženih družin. V minulih dneh je AMZS že predal prvih deset koles za otroke v Ljubljani in njeni okolici.

"Kolo je eno prvih prevoznih sredstev, s katerim otroci samostojno vstopijo v svet mobilnosti, hkrati pa jim omogoča športno aktiven način preživljanja prostega časa in druženje. Žal vsi otroci zaradi najrazličnejših okoliščin nimajo svojega kolesa," so sporočili iz AMZS.

Po izkušnjah Zveze prijateljev mladine (ZPM) Moste - Polje se predvsem v času, ko učenci v šoli opravljajo kolesarske izpite, poveča povpraševanje po (rabljenih) kolesih. AMZS je tako zasnoval projekt zbiranja rabljenih koles, s katerim bodo otroci lahko dobili primerno ohranjena in z vidika varne vožnje ustrezna kolesa.

Kdor želi podariti rabljeno kolo, ga lahko pripelje na najbližje avto-moto društvo oziroma klub ali na sedež AMZS v Ljubljani. Seznam prevzemnih mest rabljenih koles je objavljen na spletni strani AMZS.

S pomočjo sodelujočih kolesarskih servisov bodo v AMZS kolesa pregledali in popravili, nato pa jih bodo sprejeli v ZPM Ljubljana Moste - Polje, kjer bodo poskrbeli za njihovo predajo.

"Ena najpomembnejših storitev AMZS je pomoč na cesti avtomobilistom, motoristom in tudi kolesarjem, ki se znajdejo v težavah. S projektom Kolesa za vse! pa si želimo, da bi naše poslanstvo še nadgradili in mobilnost na kolesu omogočili vsem tistim, ki bi sicer bili zanjo prikrajšani," je izpostavil vodja področja AMZS članstvo Davorin Smodiš.

Po njegovih besedah je namen projekta tudi ozaveščanje, da je za varno kolesarjenje primerno le tehnično brezhibno kolo, kolesarji pa morajo uporabljati zaščitno kolesarsko čelado. Nenazadnje pa ima zbiranje rabljenih koles tudi pomembno okoljsko sporočilo, saj sta popravilo in ponovna uporaba kolesa za okolje bistveno bolj prijazna kot izdelava in nakup novega.

V minulih dneh je AMZS, v sodelovanju z AMD Dravograd, AMD Ravne na Koroškem in AMD Štefan Kovač Murska Sobota, ZPM Ljubljana Moste - Polje že predal prvih deset koles za otroke iz socialno ogroženih družin iz Ljubljane in njene okolice. Program za osvajanje prometnega znanja in varne uporabe kolesa med osnovnošolci Varno na kolesu pa je poskrbel, da bodo otroci dobili tudi kolesarske čelade, so še napisali.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.