22. 4. 2020, 00:31 | Vir: STA

Rahljanje ukrepov za zajezitev širjenja koronavirusa po državah

profimedia

Avstrija je napovedala nadaljnje rahljanje ukrepov za zajezitev širjenja novega koronavirusa, načrt v tej smeri bo do konca tedna prav tako predstavila Italija. Kljub nadaljevanju pandemije so glede odpravljanja omejitev tega neučakani tudi marsikje v ZDA. Obenem se pojavljajo svarila, da bi pandemija lahko poslabšala lakoto po svetu.

Avstrija

V začetku maja bodo v Avstriji, kjer so ukrepe začeli rahljati po velikonočnih praznikih, odprli trgovine s površino, večjo od 400 kvadratnih metrov, ter frizerske in masažne salone. Pri tem bo treba nositi zaščito za usta in nos ter upoštevati varnostno razdaljo enega metra.

Sredi maja bodo vrata znova odprle gostilne, znova bodo dovoljene maše. Začel se bo tudi pouk v šolah. 4. maja bodo lahko v srednjih šolah in gimnazijah začeli priprave na maturo in zaključne izpite. 15. maja pa se bodo lahko v šole vrnili tudi drugi otroci in dijaki, je napovedal kancler Sebastian Kurz.

Zavzel se je tudi za postopno odpiranje meja za turiste. Glede tega so po njegovih besedah v stikih z državami, ki so podobno uspešne pri spopadanju z novim koronavirusom kot Avstrija.

Italija

Spopad z epidemijo vse bolje uspeva tudi Italiji, kjer je danes že drugi dan zapored upadlo število trenutno okuženih z novim koronavirusom. Italijanska vlada bo načrt za rahljanje ukrepov po 3. maju, ko se izteče že drugo podaljšanje karantene, predstavila do konca tedna.

Premier Giuseppe Conte je poudaril, da se zaveda, da so številni ljudje že izčrpani zaradi številnih omejitev ter da gospodarstvo zelo trpi. A prehod na t. i. drugo fazo je po njegovih besedah treba dobro pripraviti. Izvajati naj bi ga začeli 4. maja.

ZDA

Zelo neučakani glede odpravljanja omejitev so v ZDA, kjer so določena podjetja začela znova zaganjati proizvodnjo, nekaj držav pa je že odpravilo ali napovedalo postopno odpravo ukrepov družbenega distanciranja zaradi pandemije novega koronavirusa.

V ZDA so doslej potrdili 789.000 okužb, zaradi covida-19 je umrlo 42.500 ljudi. Spodbudne novice prihajajo iz najhuje prizade zvezne države New Yorka, kjer je število smrtnih primerov zaradi koronavirusne bolezni 19 v ponedeljek nazadovalo z nedeljskih 507 na 478, kar je najmanj od začetka aprila.

Tudi v luči koronavirusa je sicer ameriški predsednik Donald Trump v ponedeljek sporočil, da bo podpisal izvršni ukaz za začasno zaustavitev priseljevanja v ZDA. Podrobnosti še ni predstavil, šlo pa naj bi za potrebo po zaščiti delovnih mest ameriških državljanov.

Prav iz ZDA je v ponedeljek prišla tudi novica, da je cena za ameriško nafto z dobavnim rokom maja zaradi šibkega povpraševanja, ki vodi h kopičenju zalog, prvič v zgodovini zdrsnila v negativno območje. Na borznih trgih je danes s tem povezano prevladoval močan pesimizem.

Lakota po svetu

Pesimistični so tudi podatki glede lakote po svetu, ki bi jo lahko pandemija le še poslabšala. Konec leta 2019 je akutno pomanjkanje hrane, ki je ogrožalo njihovo življenje, trpelo 135 milijonov ljudi v 55 državah po svetu.

Unicef pa je opozoril, da bi bil lahko vpliv pandemije koronavirusa na prehransko varnost otrok uničujoč, zato je potrebno takojšnje ukrepanje v smeri nadaljevanja izvajanja programov za prehrano najbolj ranljivih.

Pomemben davek je širjenje koronavirusa terjalo tudi na šolanju, ki v veliki meri poteka na daljavo. Trenutno se po vsem svetu na ta način izobražuje 1,5 milijarde učencev, dijakov in študentov v 191 državah, je danes sporočila Organizacija ZN za izobraževanje, znanost in kulturo (Unesco).

A kot so ob tem opozorili, približno 826 milijonov učencev in študentov, ki zaradi pandemije covida-19 ne smejo v šolo ali na fakulteto, doma nima računalnika. Poleg tega 43 odstotkov oziroma 706 milijonov tistih, ki so zaradi covida-19 doma, nima interneta.

Norveška

Države sicer glede odpiranja šol sprejemajo različne ukrepe. Na Norveškem bodo denimo v ponedeljek šole odprle vrata za učence prvih štirih razredov, je pa vlada za letos odpovedala tako pisni kot ustni del mature in zaključnih izpitov za dijake zadnjih letnikov.

Hrvaška

Na Hrvaškem matura bo, a brez učne snovi iz drugega ocenjevalnega obdobja četrtega letnika.

Grčija

V Grčiji državo medtem skrbi širjenje novega koronavirusa med migranti, ki jih je v državi okoli 100.000. Potem ko so okužbe odkrili v dveh begunskih taboriščih na celini, so po novem virus potrdili tudi pri kar 150 od 470 stanovalcev hotela, ki gosti migrante, na Peloponezu. Za hotel so odredili karanteno, ki sicer trenutno velja za vsa begunska taborišča v državi.

Odpoved dogodkov

Zaradi pandemije so bili odpovedani ali prestavljeni že nešteti dogodki in ta val se še nadaljuje. Novi koronavirus je tako odnesel še letošnji Oktoberfest, odpovedali so tudi tek pred biki v španski Pamploni. Papež Frančišek je že v ponedeljek za leto dni preložil svetovni dan mladih in svetovno srečanje družin, ki bosta tako potekala leta 2023 in 2022.

Skupno so po svetu do danes zabeležili že prek 2,5 milijona potrjenih okužb, umrlo pa je že več kot 172.000 ljudi.

Pripravila: Sara Kovač

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord