25. 3. 2024, 18:02 | Vir: STA

Zbogom, legenda! Umrl je slavni nemški televizijski detektiv

Profimedia

Zelo dobro smo ga poznali tudi slovenski gledalci.

Umrl je nemški filmski in televizijski igralec Fritz Wepper. Najbolj znan je bil po vlogi pomočnika detektiva v več sezon trajajoči kriminalistični seriji Derrick. Umrl je danes v starosti 82 let, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Zadnjih nekaj dni je Wepper preživel v paliativni oskrbi na zgornjem Bavarskem, decembra lani pa so priljubljenega igralca odpeljali v münchensko bolnišnico zaradi zastrupitve krvi. Imel je že operacijo srca in se je boril tudi z rakom.

Wepper je desetletja zabaval nemško televizijsko občinstvo in ga osvojil z vlogami, kot je pomočnik detektiva Harry Klein v seriji televizije ZDF Derrick ob Horstu Tappertu. Dvajset let je igral tudi vlogo spletkarskega župana Wolfganga Wöllerja v izmišljenem mestu Kaltenthal, kjer je v seriji ARD Za božjo voljo bojeval gverilsko vojno z mestnimi nunami.

"Fritz Wepper je s svojo karizmo in izjemnim talentom postal eden najbolj priljubljenih nemških igralcev," je dejala ministrica za kulturo Claudia Roth in ga označila za enega najbolj uspešnih nemških igralcev.

Mednarodno je zaslovel že s protivojnim filmom Die Brücke. "Sledila je desetletja dolga kariera, v kateri je Fritz Wepper vedno znova dokazoval, da se komercialni in umetniški uspeh ne izključujeta," je še dejala ministrica.

Igralec je bil tudi njegov brat Elmar Wepper, ki je umrl oktobra lani, star 79 let. Občasno sta tudi skupaj nastopala, med drugim v komediji Drei unter einer Decke.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord