1. 11. 2020, 14:20 | Vir: STA

Zborovanja Donalda Trumpa kriva za 30.000 okuženih in 700 smrti

profimedia

Množična predvolilna zborovanja ameriškega predsednika Donalda Trumpa so med 20. junijem in 22. septembrom v ZDA prispevala k 30.000 okužbam z novim koronavirusom in 700 smrtim zaradi covida-19, so ugotovili raziskovalci univerze Stanford.

Raziskovalci so analizirali podatke o novih okužbah v tednih po vsakem od Trumpovih zborovanj in primerjali okrožja, kjer so bila zborovanja, s tistimi, kjer jih ni bilo. Analizirali so okrožja, kjer je bilo do zborovanj primerljivo ali podobno število okužb in smrti. Od 18 analiziranih zborovanj so bila le tri v zaprtem prostoru.

Ugotovili so, da so zborovanja povzročila več kot 30.000 okužb in 700 smrti, čeprav ne nujno med samimi udeleženci zborovanj, ampak so ti okužbe razširil med populacijo. Raziskovalci opozarjajo, da ugotovitve potrjujejo opozorila zdravstvenih strokovnjakov glede nevarnosti širjenja okužb na velikih javnih zbiranjih, še posebej tam, kjer se udeleženci ne držijo navodil o nošenju mask in medosebne fizične razdalje.

"Skupnosti, ki so gostila Trumpova zborovanja, so plačala visoko ceno," je ob objavi raziskave dejal predsednik oddelka za ekonomiko Univerze Stanford Douglas Bernheim.

Trumpova kampanja je odgovorila, da imajo Američani pravico do zbiranja in poslušanja predsednika ZDA.

"Imamo trdne previdnostne ukrepe, vsakemu udeležencu izmerimo temperaturo, ponudimo jim maske in priporočimo, naj jih nosijo, zagotavljamo razkuževalce rok. Na vseh dogodkih so tudi znaki z opozorili ljudem, naj nosijo maske," je sporočila ena od tiskovnih predstavnic kampanje Courtney Parella.

Tiskovni predstavnik kampanje demokrata Josepha Bidna Andrew Bates pa je sporočil, da Trump z zborovanji povzroča smrti in okužbe. "Najhuje pri tem je, da raziskava niti ne upošteva, koliko super širitvenih dogodkov je bilo v zadnjih petih tednih v Beli hiši. Koliko več praznih stolov za kuhinjsko mizo je v Ameriki zaradi Trumpovega ega?" je opozoril.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.