22. 3. 2022, 14:18 | Vir: STA

V večinsko budistični državi razglasili genocid

Zaradi nasilja in pregona je večinsko budistični Mjanmar od leta 2017 zapustilo že več sto tisoč Rohingov.

Profimedia

V zadnjih petih letih je državo zapustilo več sto tisoč ljudi. Kdo so žrtve nasilja, ki so ga ZDA označile za genocid?

Iz ZDA prihaja vest, da je ameriška vlada za genocid označila nasilje, ki ga mjanmarska vojska izvaja nad muslimansko manjšino Rohingya. K temu so sicer že dlje časa pozivale nevladne organizacije. Zaradi nasilja in pregona je večinsko budistični Mjanmar od leta 2017 zapustilo že več sto tisoč Rohingov.

Odločitev ameriške vlade je v svojem govoru, ki ga je imel v muzeju holokavsta v Washingtonu, razglasil državni sekretar Antony Blinken. Po njegovih navedbah dokazi kažejo jasno namero uničenja Rohingov.

Kar 850.000 jih trenutno živi v prenapolnjenih taboriščih v sosednjem Bangladešu, medtem ko še okoli 600.000 pripadnikov te skupnosti ostaja v mjanmarski zvezni državi Rakhine, kjer so še naprej tarča represije.

Oblast v Mjanmarju je sicer februarja lani z državnim udarom prevzela vojaška hunta pod vodstvom Mina Aunga Hlainga. Ob tem so odstavili tedanje voditelje države in jih več zaprli, množične proteste, ki so sledili, pa so brutalno zatrli in pri tem ubili več tisoč ljudi.

Mjanmarsko vojsko poleg množičnih pobojev obtožujejo tudi, da je zlorabila številne ženske in otroke. Vojaki naj bi obenem uničevali celotne vasi in zažigali ljudi, ki so bili ujeti v svojih domovih.

Situacija se je v tej jugovzhodni azijski državi še občutno poslabšala z lanskoletnim državnim udarom, ko so odstavili vlado voditeljice Aung San Suu Kyi, ki je od tedaj v hišnem priporu. Nobelovo nagrajenko za mir so nevladne organizacije sicer ravno tako kritizirale zaradi njene vpletenosti v nasilje nad Rohingi. Proti njej poteka tudi več sojenj.

Novo na Metroplay: Kako se dobro ločiti? | N1 podkast s Suzano Lovec