29. 6. 2021, 07:00 | Vir: STA

ZDA in Kanado zajel vročinski val z rekordnimi temperaturami

Profimedia
ZDA in Kanado zajel vročinski val z rekordnimi temperaturami (foto: Profimedia)

Vročinski val, ki je konec tedna zajel severozahodni del ZDA, je postavil več novih vročinskih rekordov. Podobno se v naslednjih dneh obeta tudi severovzhodu ZDA. Energetska podjetja že svarijo pred povečano porabo elektrike in možnostjo izpadov. Vročinski val je zajel tudi Kanado, kjer so v nedeljo namerili rekordnih 46,1 stopinje Celzija.

V Portlandu v zvezni državi Oregon se je temperatura povzpela na rekordnih 44,4 stopinje Celzija. Tako vroče tam ni bilo vse od leta 1940, ko so začeli s to statistiko. Ta del ZDA takih temperatur ni vajen.

Rekord na letališču v Portlandu je sicer padel že v soboto z 42,22 stopinjami, kar je podrlo rekord iz julija leta 1965 in avgusta leta 1981, ko so jih namerili 41,67. Povprečna temperatura za ta čas v Portlandu je manj kot 23 stopinj.

V Portlandu se vročinski val nadaljuje tudi danes. V soboto se je na 39 stopinj ogrelo tudi v Seattlu, v nedeljo pa na 40 stopinj, kar je spet nov rekord.

V Eugenu v Oregonu so morali zaradi 43,3 stopinje Celzija prekiniti atletsko tekmovanje za olimpijske kvalifikacije in evakuirati stadion. Tudi prestolnico Oregona Salem je v nedeljo segrelo na 44,4 stopinje.

Nacionalna vremenska služba ZDA to, kar se dogaja na severozahodu, opredeljuje kot povsem nenormalno, nevarno, brez primerjave in rekordno.

Zaradi vročine in povečane porabe elektrike s klimatskimi napravami je v območju Portlanda v nedeljo ostalo brez elektrike 3000 odjemalcev Podjetja Portland GE in 3400 odjemalcev podjetja Puget Sound Energy v Seattlu.

V Seattlu je bilo v nedeljo tako vroče, da so morali zapreti kopališča, ker je bil beton žareč

Zaradi vročine so morali ponekod prekiniti testiranja na okužbo z novim koronavirus in cepljenja proti covidu-19.

Mestna železnica v Seattlu vozi upočasnjeno, ker je vročina zmehčala tirnice. Vročina se je raztegnila tudi v Idaho, kjer so v Boiseju namerili 38 stopinj Celzija.

Kljub vročini je v nedeljo v isti državi potekal triatlon z okoli 3000 udeleženci, vendar so začetek tekmovanja premaknili na 5. uro zjutraj po krajevnem času. O smrtnih žrtvah ne poročajo.

Vročinski val se je danes začel pomikati naprej proti vzhodu ZDA.

Vročinski val je sicer segel tudi že do Kanade in v mestu Lyton v Britanski Kolumbiji so v nedeljo namerili rekordnih 46,1 stopinje Celzija, kar je kanadski rekord vseh časov.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.