8. 11. 2016, 19:16 | Vir: STA

ZDA: Zanimive cvetke epiloga najbolj bizarnih ameriških volitev doslej!

profimedia

Ena najbolj nenavadnih predsedniških kampanj v zgodovini ZDA se bo gotovo zapisala v anale. In razlogov za to je zares mnogo.

Naj na tem mestu omenimo le enega ...

Internet ogroža demokracijo?

Vse več je opozoril, da je zadnjih 18 mesecev političnega šova v Ameriki razgalilo številne pasti, ki jih lahko splet predstavlja za udejanjanje demokracije.

Ameriška predsedniška kampanja je najbolj doslej razgalila nevarnost koncepta, da je vsakdo z računalnikom in dostopom do spleta lahko novinar. To je sicer privedlo do izjemne izbire virov, kar pa po mnenju novinarja New York Timesa Farhada Manjooja ne pomeni boljše obveščenosti.

V takšnem okolju standardi poročanja hitro padejo, kmalu pa se doseže tudi točka, kjer je za hiter zaslužek najlažje objaviti popolnoma izmišljene, a za določeno skupino izredno odmevne informacije. Pri tem pomembno vlogo igra tudi velik upad zaupanja javnosti v klasične medije, saj posledično novi viri informacij postajajo vse bolj popularni.

Na to kaže tudi informacija, da je v makedonskem mestu Veles nastalo več kot 100 različnih spletnih strani, ki objavljajo veliko viralnih informacij v prid Trumpu.

Pri nastanku teh strani glavno vlogo igra denar, ne pa toliko politični interesi, je poročal portal za digitalno družbo Buzzfeed News. Več mladih, računalniško podkovanih Makedoncev je namreč ugotovilo, da se na družbenem omrežju Facebook lepo služi na račun senzacionalističnih novic, še toliko bolj, če se navezujejo na Trumpa. Resnica pa pri tem ne predstavlja ovire, saj je za viralnost pomembna samo odmevnost.

In odmevalo prav zares je. Neprestano.

Zato zares ni nič čudnega, da večji del sveta, skupaj z večino Američanov komaj čaka, da bo ameriškega 'volilnega cirkusa' danes, 8. novembra, končno konec.

Najbolj zanimive cvetke z volilnega dne!

Za vas smo zbrali nekaj najbolj zanimivih cvet od blizu in daleč.

  • Odhajajoči ameriški predsednik Barack Obama je današnji volilni dan v ZDA začel zanj tradicionalno - s košarko s prijatelji, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Tako je namreč dan začel tudi, ko so potekale volitve leta 2008 in 2012. In podobno kot je to tedaj prineslo srečo njemu, sedaj upa, da jo bo njegovi favoritki Hillary Clinton.
  • Republikanski kandidat za predsednika ZDA Donald Trump je v New Yorku oddal svoj glas na današnjih predsedniških volitvah. Na volišče v Manhattnu ga je spremljala žena Melania. Preden pa je šel Trump volit, je kot gost nastopil še na televiziji Fox in bil zelo dobre volje. Napovedal je zmago v več zveznih državah, v katerih so ankete napovedovale tesen izid.
  • Demokratska kandidatka za prvo predsednico ZDA Hillary Clinton je davi po lokalnem času v zvezni državi New York prav tako že oddala svojo glasovnico na predsedniških volitvah, na katerih se danes sooča z republikanskim tekmecem Donaldom Trumpom. Na volišču nedaleč od njenega doma v kraju Chappaqua jo je pozdravila skupina okoli 150 podpornikov in navdušencev, ki so ji že vzklikali 'gospa predsednica'.
  • Prvi kraj, ki od leta 1960 naprej takoj po polnoči na volilni torek prešteje in objavi svoje glasove, pa je sicer Dixville Notch. Tokrat je v kraju slavila Clintonova, ki so ji volivci zaupali štiri glasove, Trump je dobil dva, po enega pa kandidat svobodnjakov Gary Johnson in Mitt Romney, ki ne kandidira. Udeležba na volitvah v kraju z 12 prebivalci je bila letos sicer za 20 odstotkov nižja kot leta 2012.

In še to:

  • Twitter je odprl posebno stran, ki je posvečena ameriškim volitvam – v živo! Navdušeni čivkači jo boste našli tukaj! Glavni mednarodni ključni besedi za tvite na temo volilnega dneva v ZDA sta sicer #ElectionNight in #ElectionDay.

Volilni epilog bodo spremljale tudi vse naše televizije v živo, mi pa bomo ... no, na Twitterju, seveda. Tam se je zabava že davno začela ;)

STA, Govori.se, foto: profimedia

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.