6. 8. 2020, 11:49 | Vir: STA

ZDA napovedale umik kitajskih aplikacij iz ameriških trgovin

Profimedia

Ameriška vlada si želi svojim državljanom na vsak način preprečiti dostop do aplikacij za pametne telefone s Kitajske, ki "niso vredne zaupanja". Zato jih namerava umakniti iz trgovin za aplikacije v ZDA.

"Aplikacije iz Ljudske republike Kitajske ogrožajo našo zasebnost, širijo računalniške viruse ter trosijo propagando in lažne informacije," je v noči na četrtek po poročanju nemške tiskovne agencije dpa pojasnil ameriški zunanji minister Mike Pompeo. Zato jih je treba umakniti iz trgovin ameriških operaterjev in proizvajalcev pametnih telefonov.

Poleg aplikacije za deljenje video vsebin Tiktok, ki je v zadnjem času deležna velike pozornosti, je Pompeo omenil tudi na Kitajskem zelo popularno aplikacijo za sporočanje Wechat. Za zdaj pa ni znano, kdo in po kakšnih kriterijih bo preverjal, katera aplikacija je vredna zaupanja in katera ne.

Pompeo namerava poskrbeti tudi za to, da osebni podatki ameriških državljanov in podatki ameriških podjetij ne bodo dostopni v oblačnih storitvah kitajskih ponudnikov, kot so Alibaba, Baidu in Tencent. Poleg tega namerava ameriška vlada preprečiti dostop kitajskim operaterjem, kot je China Mobile, do ameriških telekomunikacijskih omrežij.

Ameriški zunanji minister je tudi pozval podjetja iz drugih držav, naj svojih aplikacij ne ponujajo prek trgovine kitajskega proizvajalca pametnih telefonov Huawei. Ta namreč vzpostavlja svojo lastno trgovino za aplikacije, saj se zaradi ameriških sankcij pri svojih novih modelih ne more več posluževati Googlove trgovine za telefone z operacijskim sistemom Android Play Store.

Ameriška vlada Huaweiju med drugim očita vohunjenje, kar pa v podjetju ves čas zanikajo.

V primeru Tiktoka je ameriški predsednik Donald Trump pred kratkim omenil možnost prepovedi uporabe v ZDA, ker naj bi prihajalo do zlorab osebnih podatkov uporabnikov. V Tiktoku odgovarjajo, da podatkov niso nikoli delili s kitajskimi oblastmi.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.