6. 11. 2020, 07:38 | Vir: STA

Biden še naprej zmanjšuje zaostanek za Trumpom, odločilnih le še pet držav

Shutterstock

Dva dni po volitvah v ZDA še vedno ni znano, ali bo sedanji predsednik, republikanec Donald Trump v Beli hiši ostal še en mandat ali se bo januarja tja vselil demokrat Joe Biden. Odločilne države bodo Georgija, Severna Karolina, Nevada, Pensilvanija in Arizona, kjer še štejejo glasovnice.

Tekma je sicer v drugih zveznih državah že odločena. Biden si je po projekcijah že zagotovil najmanj 253 elektorskih glasov in skupaj z Arizono in Nevado, v katerih vodi, bi si že zagotovil potrebnih 270 od skupno 538 elektorskih glasov za končno zmago. Trump ima na drugi strani zaenkrat zagotovljenih 214 elektorskih glasov. Niso mu sicer še prišteli treh glasov iz Aljaske, kjer pa bo skoraj zagotovo zmagal. Medtem ko Trump zahteva konec preštevanja glasovnic, Biden poziva k potrpežljivosti. 

Trump je sicer vložil tožbe za zaustavitev štetja glasovnic v Georgii, v Wisconsinu zahteva ponovno preštevanje, v Pensilvaniji zahteva konec štetja glasovnic, v Nevadi in Arizoni zahteva štetje naprej ter napoveduje izzive v primeru neugodnih izidov. Biden je dejal, da zmage ne bo razglasil, dokler ne bodo prešteli vseh glasovnic, Trump pa je po drugi strani zmago razglasil že v povolilni noči, še preden so bili prešteti milijoni glasovnic.

Zmagovalec bi lahko bil znan že danes

Biden je do četrtka zvečer krepko zmanjšal zaostanek v volilnih glasovih za Trumpom v Pensilvaniji in Georgii in ohranil prednost v Nevadi in Arizoni. Za Pensilvanijo se napoveduje, da bo Biden že danes prevzel prednost pred Trumpom. To bi pomenilo, da je zmagal na predsedniških volitvah, saj bi imel v najslabšem primeru zagotovljenih 273 elektorskih glasov, za zmago pa jih je treba imeti 270.

V primeru, da se uresniči napoved ameriške tiskovne agencije AP in televizije Fox News, da je Biden že zmagal tudi v Arizoni. ki ima 11 elektorskih glaov, bi se mu seštevek elektorskih glasov povečal na 283. Vendar pa druge televizije in organizacije, ki razglašajo zmagovalce predsedniških in drugih volitev Arizone še niso pripisale Bidnu in brez nje je imel sinoči 253 elektorskih glasov, Trump pa 214.

Kombinacij je še veliko, vendar pa velja, da mora Trump osvojiti Pensilvanijo (20 elektorjev), brez katere sedaj ne more več zmagati, Biden pa ima še vedno odprto pot do zmage tudi brez nje. Zmagovalca še niso razglasili na Aljaski, kjer bo to zagotovo Trump, vendar pa ta država s tremi elektorskimi glasovi ne igra nobene vloge.

Trump vodi v Severni Karolini (15 elektorjev) za okrog 70.000 glasov in bo najverjetneje zmagal, vendar pa tam glasovnice po pošti štejejo še 12 dni po volitvah. V Georgii (16 elektorjev) pa je Biden do četrtka zvečer zmanjšal zaostanek na manj kot 2000 glasov, preostalo pa je še okrog 10.000 glasovnic iz večinoma demokratskih okrožij. Trump bi teoretično še lahko zmagal v Nevadi (6 elektorjev) in Arizoni. Biden je do četrtka zvečer v Nevadi malce povečal svojo prednost na več kot 11.000 glasov z okrog 8000 v sredo. V Arizoni pa je Trump uspel zmanjšati zaostanek na okoli 40.000 glasov.

Negotova borba za senat

Če se bo Pensilvanija po napovedih iztekla v korist Bidna, bodo vse oči potem uprte v Georgio tudi zaradi zelo pomembnih volitev v zvezni senat. Trenutno stanje po potrjenih tekmah v senatu je sedaj 48 proti 48 za republikance in demokrate. Republikanci bodo zanesljivo dobili še senatni sedež z Aljaske. Odprti ostajata Severna Karolina in Georgia. Republikanec Thom Tillis bo najverjetneje osvojil lastni sedež iz Severne Karoline in republikanci bodo imeli v senatu zagotovljenih 50 sedežev.

Oba senatna sedeža iz Georgie, o katerih sedaj odločajo volivci pa bosta morala najverjetneje v drugi krog, ker državni zakon to določa v primeru, da noben od kandidatov ne preseže meje 50 odstotkov. Demokrati in republikanci bodo potem v ta drugi krog pognali milijone dolarjev drugo podporo svojim kandidatom, kajti v primeru, da je razmerje v senatu 50:50 odloča glas podpredsednika ZDA. Če zmaga Trump, bo to Mike Pence, če zmaga Biden, bo to Kamala Harris.

Senat je tisti, ki odloča o imenovanjih sodnikov, veleposlanikov in visokih članov vlade in brez vsaj nekaj soglasja senata predsednik praktično ne more vladati.

Predstavniški dom kongresa naj bi po ocenah vseh ostal v rokah demokratov, čeprav bo njihova večina malce manjša, saj so izgubili nekaj sedežev. Do sinoči je bilo potrjenih 208 demokratskih sedežev in 193 republikanskih, odprtih pa je bilo še 34. Za prevzem večine je potrebnih 218 glasov.

Zvezni sodnik ponovno ukazal ameriški pošti, naj išče izgubljene glasovnice

Ameriški zvezni sodnik Emmet Sullivan je v četrtek ameriški pošti ponovno ukazal, naj preišče vse objekte za morebitne izgubljene glasovnice, vendar tokrat le v državah, ki so podaljšale rok za sprejem glasovnic po volitvah 3. novembra. Nevada, Severna Karolina in Pensilvanija štejejo tudi glasovnice, ki pridejo po volitvah.

Tožniki so zatrdili, da je ameriška pošta v sredo po ZDA dostavila še okrog 150.000 glasovnic. Sodnik je poštam ukazal, naj pregledajo svoje objekte zjutraj in popoldne ter pošljejo glasovnice naprej. Tožbo so vložile razne organizacije, kot so Vote Forward, NAACP in Latino community advocates. "Nujno je pogledati, kje so kakšne glasovnice, da se lahko dostavijo in potem preštejejo," je dejal sodnik.

Glasovnice po pošti bodo na koncu lahko usodne za predsednika ZDA Donald Trumpa, ki jih je še pred volitvami opredelil kot volilno prevaro v korist demokratov. Zavedal se je, da bodo demokrati zaradi pandemije koronavirusa v večjem številu volili po pošti kot doslej.

Emmett Sullivan je tisti zvezni sodnik, ki noče ustaviti sodnega postopka proti nekdanjemu svetovalcu za nacionalno varnost ZDA Michaelu Flynnu, čeprav je ameriško pravosodno ministrstvo po zahtevah predsednika Trumpa od pregona odstopilo. Flynna so agenti FBI med preiskavo ruskega vpletanja v volitve 2016 ujeli na laži glede stikov z Rusi.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.