9. 11. 2016, 12:58 | Vir: STA

ZDA, Slovenija in svet: Odzivi na zmago Donalda Trumpa bi težko bili bolj pestri!

profimedia

Republikanec Donald Trump je v nasprotju s prvotnimi napovedmi anket zmagal na torkovih predsedniških volitvah v ZDA in že začel prejemati čestitke iz sveta.

Med prvimi mu je čestital ruski predsednik Vladimir Putin, ki je dejal, da pričakuje konstruktiven dialog, ter izrazil željo po boljših odnosih med ZDA in Rusijo.

Novi ameriški predsednik je že prejel čestitke tudi iz Evrope. Čestitala sta mu predsednika Evropske komisije in Evropskega sveta Jean-Claude Juncker in Donald Tusk, ki sta ga povabila na čimprejšnje srečanje, visoka zunanjepolitična predstavnica EU Federica Mogherini pa je tvitnila, da so vezi med EU in ZDA globlje od kakršne koli politične spremembe.

Trumpu so čestitali tudi številni evropski politiki s skrajne desnice, ki so ga ves čas podpirali, med njimi francoska skrajna desničarka Marine Le Pen in Nizozemec Geert Wilders. Nemška skrajna desničarska stranka AfD pa razume Trumpovo zmago kot klic prebivalcev Zahoda, da si želijo politične spremembe.

Nervozni trgi in študentski protesti!

Po drugi strani pa je novica o zmagi Donalda Trumpa praktično takoj negativno vplivala na finančne trge, podobne trende pa so zaznali še na kapitalskem in naftnem trgu.

Nezadovoljen je tudi del ameriške javnosti.

Množice v mestih na zahodu ZDA so se zbrale na ulicah in izrazile svoje nestrinjanje z izvolitvijo newyorškega poslovneža. Študenti, ki so se zbrali v Los Angelesu, San Diegu, Oaklandu, Portlandu in drugih mestih, so vzklikali "Ni moj predsednik" in "J...š Donalda Trumpa."

Po družbenih omrežjih so zaokrožili videoposnetki, na katerih je videti, kako protestniki prižigajo sveče in pirotehniko ter zažigajo ameriške zastave.

"Ne razumem, kako je lahko naša država izvolila tako groznega moža," je eden od protestnikov pred mestno hišo v Los Angelesu dejal v videu za Los Angeles Times.

San Francisco Chronicle poroča, da je enega protestnika zbil avto, ob tem je utrpel hude poškodbe. Do nesreče je prišlo, ko je skupina protestnikov prečkala avtocesto.

V Portlandu je na stotine protestnikov, večinoma študentov, ustavljalo promet in po ulicah kričalo "Čigave ulice? Naše ulice!" Mnogi so sedeli in ležali na tleh.

Televizija Fox News je poročala še, da se je, še preden so razglasili zmago Trumpa, pred Belo hišo zbrala skupina protestnikov, ki nasprotuje prihodnji Trumpovi administraciji. Več kot 1000 ljudi, nekateri so zlezli kar na drevesa, je vzklikalo "J...š Donalda Trumpa".

Glasbena zvezdnica Lady Gaga, odkrita podpornica Hillary Clinton, ki je izgubila volilno bitko s Trumpom, se je udeležila protesta pred Trumpovim nebotičnikom, na Instagramu pa je objavila fotografijo, kako stoji na reševalnem vozilu in v rokah drži napis proti novemu ameriškemu predsedniku.

Zvezdniki na družabnih omrežjih

"To je sramotna noč za Ameriko. Določili smo sovražnega pridigarja, da vodi našo veliko nacijo. Izbrali smo tirana, da vodi pot. Zelo sem potrt," se je glasil zapis igralca Chrisa Evansa, znanega po vlogi Stotnika Amerika iz serije več filmov.

Izjava igralca Bena Stillerja je bolj minimalistična, saj je le zapisal, da so to slabe sanje.

"Ljudje bodo kmalu spoznali, da to ni resničnostna televizija, ampak klavnica," se je oglasil igralec John Cusack.

Pevko Ariano Grande je sodeč po zapisu na Twitterju razglasitev zmagovalca spravila v jok.

Pevka Cher pa se je ob tem spomnila začetka vzpona nacizma. "Tako kot v Nemčiji v tridesetih, sta strah in jeza prevzela ZDA."

Javil se je celo nekdanji šahovski prvak Gari Kasparov s kratkim zapisom "zima je prišla."

Britanski zabavljač James Corden je s tvitom "Brexit občutki," spomnil na referendum o članstvu Velike Britanije v Evropski uniji, na katerem so se Britanci presenetljivo odločili za izstop iz povezave.

Tviti slavnih so se kar vrstili. Med drugim so se še oglasili hčerka Michela Jacksona Paris Jackson, igralka Kristen Bell, igralec mehiških korenin Gael Garcia Bernal in pevka Katty Perry.

V volilni kampanji je imela Clintonova na svoji strani precej več zvezdnikov kot Trump. Več zvezdnikov je celo oznanilo, da bodo zapustili ZDA, če zmaga Trump.

Med manj številčnejšimi Trumpovimi podporniki se je med drugim oglasil rokoborec Hulk Hogan, ki mu je zaželel "čudež to noč", ko rezultati še niso bili jasni. Preko Twitterja pa sta mu čestitala igralca Steven Seagal, ki je pred kratkim dobil rusko državljanstvo, in Kirstie Alley.

Niso pa se vsi odzivi vrteli le okoli predsedniških kandidatov. Raper Snoop Dogg je navdušeno sprejel legalizacijo marihuane v Kaliforniji, pri čemer se mu je pridružil tudi komedijant Patton Oswalt, ki pa je še zapisal, da jo bodo potrebovali.

Pa Slovenija?

Sevnica praznuje!

Slovenski premier Miro Cerar je Trumpu že čestital za njegovo zmago in mu zaželel uspešno delo. Povedal naj bi še, da je Slovenija na nek način tako dobila prvo damo ZDA. Nad slednjim pa so seveda najbolj navdušeni kar Sevničani. Sevniški župan Srečko Ocvirk je za STA med drugim dejal, da je vesel, da je Melanii, ki se je rodila aprila 1970 v Sevnici, uspel ta met. "Ta teden občina praznuje svoj praznik, ob njem se bomo dotaknili tudi zmage Donalda Trumpa, ki je zelo pomembna za Sevnico," je še dejal Ocvirk.

STA, foto: profimedia

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.