1. 6. 2020, 12:05 | Vir: STA

ZDA so Braziliji poslale zdravilo hidroksiklorokin za zdravljenje covida-19

Profimedia

ZDA so Braziliji poslale dva milijona doz zdravila za malarijo hidroksiklorokin za zdravljenje covida-19, čeprav strokovnjaki opozarjajo na njegovo potencialno nevarnost in so ga prepovedali v več državah. Predsednik ZDA Donald Trump, ki ga jemlje preventivno, ga zagovarja kot uspešno zdravilo proti covidu-19.

Iz Bele hiše so ob tem v nedeljo še sporočili, da bodo zdravilo v Braziliji uporabljali preventivno za "obrambo medicinskih sester, zdravnikov in drugega zdravstvenega osebja pred virusom".

Uporabljali ga bodo tudi za zdravljenje okuženih z novim koronavirusom, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Trump, ki je blizu brazilskemu predsedniku Jairu Bolsonaru, ki tako kot on ne priznava nevarnosti covida-19, je pred slabima dvema tednoma javnost presenetil s priznanjem, da preventivno uživa hidroksiklorokin, čeprav ga ameriške zdravstvene oblasti odsvetujejo.

Bela hiša je v nedeljo tudi sporočila, da bosta državi sodelovali pri raziskavah in da bosta izvajali klinične preizkuse, da bi ocenili varnost in učinkovitost hidroksiklorokina kot preventivnega sredstva in zdravila za covid-19.

Svetovna zdravstvena organizacija je nedavno opozorila, da je nekaj študij pokazalo, da ima lahko zdravilo hidroksiklorkin, ki se uporablja za zdravljenje malarije, revmatskega artritisa in lupusa, nevarne stranske učinke.

Prekinila je tudi klinična testiranja hidroksiklorkina, ko je bila v reviji Lancet objavljena obsežna študija, ki nakazuje, da bi lahko jemanja tega zdravila v primeru covida-19 pri bolnikih povečalo njihovo možnost za smrt. V študiji so ugotovili, da ima lahko hude stranske učinke, predvsem aritmijo srca.

Klinične preiskave so prekinili tudi v več državah, nekaj držav, med njimi tudi Francija, pa so ga prepovedale za zdravljenje covida-19.

Bela hiša je sicer še sporočila, da bodo Braziliji v boju proti covidu-19 poslali okoli tisoč ventilatorjev.

V Braziliji so doslej potrdili že več kot pol milijona okužb z novim koronavirusom. Za koronavirusno boleznijo 19 je umrlo več kot 29.000 ljudi.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.