7. 7. 2020, 21:38 | Vir: STA

ZDA so po navedbah Boba Menendeza izstopile iz WHO

Profimedia

ZDA so po navedbah vodilnega demokrata v odboru ameriškega senata za mednarodne odnose Boba Menendeza uradno izstopile iz Svetovne zdravstvene organizacije (WHO). O tem so uradno obvestili kongres, je tvitnil demokratski senator.
 

Tudi neimenovani visoki predstavnik ameriške vlade je za nemško tiskovno agencijo dpa medtem potrdil, da so ZDA generalnemu sekretarju Združenih narodov Antoniu Guterresu posredovale uradno izjavo o izstopu iz WHO.

Uradni izstop, če je do njega res prišlo, sicer ni presenečenje, saj je ameriški predsednik Donald Trump že konec maja, sredi epidemije novega koronavirusa, razglasil, da ZDA prekinjajo sodelovanje z WHO in ne bodo več njena članica. Organizacijo je obtožil, da ni priskrbela informacij, potrebnih za boj proti novemu koronavirusu, ter da je bila izrazito naklonjena Kitajski.

WHO je obenem še očital, da ni izvedla nujnih reform, Kitajski pa pripisal odgovornost za širjenje koronavirusa po vsem svetu.

ZDA so WHO sicer plačevale okoli 450 milijonov dolarjev letno, ameriški predsednik pa je napovedal, da bo ta denar raje namenil drugim po svetu, ki da si ga bolj zaslužijo in potrebujejo.

Iz WHO so konec junija sporočili, da ZDA organizacije kljub predsednikovim grožnjam zaenkrat še niso uradno obvestile o svojem izstopu, poroča dpa.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.