8. 5. 2019, 09:46 | Vir: STA

ZDA: V streljanju na šoli en mrtev in več ranjenih dijakov

Profimedia

Dva mladeniča sta v torek popoldne vstopila v srednjo šolo v kraju Highlands Ranch v ameriški zvezni državi Kolorado in streljala v dveh učilnicah, preden so ju onesposobili in aretirali šerifovi pomočniki, ki so se odzvali izjemno hitro. Ranila sta najmanj osem dijakov, od katerih je 18-letnik kasneje v bolnišnici podlegel ranam.

Ranjeni so bili le dijaki, stari 15 let in več, policija pa še ni razkrila motiva za napad. Šolo, ki je kakšnih 24 kilometrov južno od Denverja, obiskuje okoli 1850 dijakov in tudi predšolskih otrok.

Med sedmimi ranjenimi sta najmanj dva dijaka v kritičnem stanju, trije dijaki pa so zvečer po lokalnem času že lahko zapustili bolnišnico, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Napad se je zgodil v torek okoli 14. ure po lokalnem času, policija je bila na kraju dogodka v le nekaj minutah in preprečila najhujše, je v izjavi pojasnil šerif Tony Spurlock.

Strelca, eden od njiju je mladoleten, sta obiskovala šolo, ki sta jo napadla. Pred torkovim incidentom pa nista bila znana policiji, je dodal.

Preiskavo streljanja je prevzela ameriška zvezna policija FBI.

Bela hiša je sporočila, da so predsednika Donalda Trumpa seznanili s položajem in da spremlja razvoj dogodkov. Vrh ameriške vlade je družinam, žrtvam in vsem prizadetim poslal sožalje in molitve.

Demokratski kongresnik iz Kolorada Jason Crow, ki zastopa okrožje, v katerem je srednja šola, pa je dejal, da misli na žrtve in molitve več niso dovolj. "Gre za prazne, šibke besede, ki niso dovolj," je dejal in pozval k strožjim ukrepom proti orožju.

Napad se je zgodil tri tedne po 20. obletnici napada na šolo v nekaj kilometrov oddaljenem kraju Columbine, kjer sta dva dijaka pobila 13 ljudi in na koncu storila samomor. Takrat je bilo sprejetih nekaj ukrepov proti orožju, vendar začasnih, ki jim je rok trajanja že potekel.

Kolorado je imel podobno strelsko tragedijo tudi leta 2012 v kinodvorani predmestja Denverja Aurora, kjer je umrlo 12 ljudi. Do napada v Highlands Ranchu je prišlo le teden dni po napadu na kampusu univerze Severne Karoline v Charlottu, kjer je nekdanji študent ubil dve osebi in ranil štiri.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.