A.B. | 6. 12. 2021, 13:29

Zdaj je uradno: omikron je na Hrvaškem (okužena sta se verjetno okužila na hrvaških tleh)

Profimedia

Kot smo že pisali, se je pri naših južnih sosedih Hrvatih pri dveh osebah pojavil sum na okužbo z novim sevom omikronom. Na novinarski konferenci je danes spregovoril direktor hrvaškega zavoda za javno zdravstvo, Krunoslav Capak, ki je tudi uradno potrdil prisotnost omikrona na hrvaških tleh.   

Krunoslav Capak, direktor hrvaškega zavoda za javno zdravstvo, je pred kratkim potrdil, da sta oba pacienta, okužena s koronavirusom, dejansko okužena z novim sevom Covid-19 omikronom. 

Spomnimo, v soboto je za hrvaške medije spregovorila epidemiologinja Goranka Petrović, ki je dejala, da se je pri dveh testih, pozitivnih na Covid-19, pojavil sum na okužbo z omikronom. Ker okuženi osebi nista potovali na afriško celino, obstaja velika verjetnost, da sta se okužili kar na hrvaških tleh in sicer na enem od mednarodnih poslovnih srečanj, na katerem je bilo prisotnih veliko tujih državljank in državljanov. 

Na današnji konferenci je spregovoril tudi hrvaški mikrobiolog Bernard Kaić in povedal, da so pregledali oba pacienta ter vzeli vse kontakte, s katerimi sta bila v zadnjih dneh v stiku. ''Zaenkrat ne moremo biti prepričani, kje se je pojavil vir okužbe. Okužena namreč nista potovala onkraj hrvaških meja, možno pa je, da sta se okužila na enem od poslovnih srečanj na domačih tleh. Udeleženci omenjenega poslovnega srečanja so seveda tudi med njunimi kontakti in morajo ostati v karanteni, obstaja pa celo možnost, da je vir nekdo od njih. Danes so bili pozvani na testiranje in zaenkrat se je odzvalo 13 oseb. Med njimi so bili tudi tujci,'' je dejal Kaić in nadaljeval: ''Od držav, ki imajo več izkušenj z omikronom, imamo podatke, da je zaščita pred razvojem zmernih do hudih bolezni precej solidna, približno 90-odstotna, ampak je o tem zaenkrat še prezgodaj govoriti z gotovostjo. Te podatke bomo preverili v kratkem.''

Trenutno prvi z omikronom okuženi osebi na Hrvaškem zaenkrat nimata hujšega poteka bolezni. ''Pri obeh je prisotna povišana telesna temperatura in občutek, kot bi ju povozil vlak,. Obe osebi sta tudi cepljeni,'' je povedal Kaić in opozoril, da bo takšnih primerov zdaj verjetno še veliko več - glede na dejstvo, da se omikron širi hitreje od predhodnih različic Covid-19. Koliko zaščite pred novim sevom bodo nudila že obstoječa cepiva in ali bo potrebno ustvariti novo cepivo, ki bi delovalo proti omikronu, zaenkrat še ni znano. 

Novo na Metroplay: Aljoša Bagola in Matej Šarc│1, 2, 3 ... bis! Podkast Slovenske filharmonije