31. 3. 2020, 13:25 | Vir: STA

Zdravila, ki jih šele testirajo proti covidu-19, niso za samozdravljenje

profimedia

Zdravila, ki so v testiranju proti covidu-19, niso namenjena samozdravljenju, opozarja skupina za spremljanje novosti na področju zdravil in cepiv pri okužbi z omenjenim virusom na fakulteti za farmacijo. V ta namen je potrebi mogoče uporabiti zdravila, ki znižujejo povišano temperaturo, odpravljajo bolečine, in zdravila za lajšanje kašlja.

Kot opozarja omenjena skupina, je tako preventiva kot zdravljenje z drugimi potencialnimi zdravili izključno v pristojnosti zdravnikov po posvetu s farmacevti glede delovanja zdravil in neželenih učinkov.

Strokovnjaki po vsem svetu pospešeno razvijajo in iščejo zdravila, ki bi delovala proti povzročitelju bolezni covid-19. Med drugim potekajo testiranja s poskusnimi zdravilnimi učinkovinami kot tudi z že registriranimi zdravili, ki pa so pridobila dovoljenje za promet za druga bolezenska stanja.

Trenutno še ni zdravila, ki bi bilo registrirano za zdravljenje omenjenega virusa ali zaviranje njegovega razmnoževanja, poudarjajo na ljubljanski fakulteti za farmacijo. Kljub temu v zadnjih dnevih prejemajo obvestila, da posamezniki preventivno samoiniciativno uživajo zdravila na osnovi vesti iz medijev in medmrežja.

Med zdravili, ki so jih začeli nekateri uživati brez vednosti zdravnika ali farmacevta, sta predvsem klorokin in hidroksiklorokin, sicer namenjena uporabi proti malariji in kroničnim vnetnim procesom. Ob tem nekateri posegajo po antibiotikih in jih uporabljajo kot preventivo ali celo za zdravljenje virusne bolezni.

Kot opozarjajo farmacevti, tako samozdravljenje ni le škodljivo, temveč je lahko tudi smrtno nevarno. Prevelik odmerek omenjenih dveh zdravil namreč povzroči bruhanje, drisko, težave z očmi, nepravilno delovanje živčevja, lahko pa pride tudi do resnih zapletov delovanja srca. V nekaterih državah zaradi takšnega neprimernega zdravljenja že beležijo tudi smrtne primere.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.