R.S. | 23. 6. 2023, 16:24

To je najbolj škodljiva hrana za vaše zobe

Profimedia

Nekatera živila so za našo ustno votlino bolj škodljiva kot druga. 

V kaosu vsakdanjega življenja zlahka pozabimo za zdravje zob. Posledično se lahko v ustni votlini razmnožijo bakterije, ki povzročijo bolezni, prav tako lahko te bakterije povzročijo težave tudi v drugih delih telesa. Že dlje časa je znano, da obstaja povezava med zdravjem zob in boleznimi srca in ožilja. 

Nekatera živila in pijače so za zobe še posebej škodljivi - spodbujajo nastanek kariesa, nekatere lahko tudi povzročijo dejanske zlome zob, poroča Huffpost. Katera živila in pijače so najbolj nevarne za vaše zobe? 

Citrusi

Citrusi so sicer koristni za naše zdravje, vendar so zaradi kislosti škodljivi za zobe, saj lahko povečajo raven kislosti v vaših ustih. "Pomaranče ali grenivke, pravzaprav vsi agrumi lahko povzročijo, da se pH v ustih zniža, zaradi česar postanejo kisla," je dejal zobozdravnik Jossen Gastelum. To lahko povzroči demineralizacijo zoba ali uničenje sklenine.

Profimedia

Led 

Hladna temperatura ledu je lahko škodljiva za ljudi z občutljivimi zobmi, trdota ledu pa lahko privede do zlomov zob - pitje kozarca vode z ledom ne predstavlja nujno nevarnosti, do tega pride predvsem, če ga žvečite.

Lepljive sladkarije

Med škodljiva živila za zobe spadajo tudi lepljive sladkarije, ki se lahko zataknejo med zobmi in jih je težko odstraniti. Vse, kar ostane na zobeh in ne bi smelo, lahko povzroči karies. 

Profimedia

Kruh in krekerji

Tudi kruh je lahko lepljiv in se včasih zatakne med zobmi. Tako lahko povzroči težave v ustni votlini, ne pomaga pa dejstvo, da se kruh sčasoma spremeni v sladkor, ki lahko povzroči nastanek zobne gnilobe. Krekerji so škodljivi zaradi podobnih razlogov. Običajno so sestavljeni iz ogljikovih hidratov, ki se spremenijo v sladkor, ta zaradi bakterij prav tako poškoduje zobe. 

Energijske in gazirane pijače

Gazirane pijače so lahko zelo kisle, kar škoduje zobem. Prav tako so škodljive energijske pijače, ki so polne dodanih sladkorjev, kar zagotovo ne pomaga pri zdravju zob. Tudi v različicah brez sladkorja je kislost visoka. 

Profimedia

Kava

Kava je še ena kisla pijača, ki škoduje zobem. Če skodelici kave dodamo sladkor, je to dvakrat bolj škodljivo. Kava poleg tega tudi obarva zobe. 

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord