25. 8. 2020, 16:36 | Vir: STA

Zdravko Počivalšek: V dveh mesecih unovčena četrtina turističnih bonov

Anže Malovrh/STA

V nedeljo je bil dosežen mejnik, saj je bilo pri turističnih ponudnikih unovčenih več kot 500.000 turističnih bonov, je v izjavi za medije danes poudaril gospodarski minister Zdravko Počivalšek. "V dobrih dveh mesecih od uvedbe ukrepa je bila unovčena že četrtina vseh bonov, rezerviranih pa jih je še dodatnih 30.000," je dejal.
 

Po podatkih Finančne uprave RS (Furs) je bilo od 19. junija do nedelje unovčenih 511.554 turističnih bonov v skupni vrednosti 69,8 milijona evrov. To predstavlja nekaj manj kot petino skupne vrednosti ukrepa bonov, ki je pri blizu 357 milijonov evrov.

Povprečna vrednost unovčenih bonov na dan je skoraj 1,1 milijona evrov, najvišja dnevna unovčena vrednost pa je bila prav to nedeljo, in sicer nekaj manj kot 2,2 milijona evrov. Povprečna vrednost unovčenega bona je bila do zdaj 136,43 evra, povprečna starost upravičencev, ki so bone izkoristili, pa 38,4 leta. V več delih je bone uporabilo 79.340 upravičencev, 55.754 upravičencev v povprečni starosti 64,3 leta pa je bon preneslo na družinske člane.

Počivalšek je v izjavi v Ljubljani poudaril, da so turistični boni letos po njegovem prepričanju rešili poletno sezono za marsikaterega turističnega ponudnika oz. da so številnim ponudnikom ti boni omogočili obstoj po epidemiji covida-19. Prav tako je minister prepričan, da si brez turističnih bonov marsikdo ne bi mogel privoščiti dopusta, tako da je ta ukrep mnogim povzročil veliko zadovoljstva.

Po zaslugi turističnih bonov bodo Slovenci, kot verjame Počivalšek, tudi odkrili marsikateri doslej še skrit kotiček Slovenije, ki bo torej v prihodnje bolj prepoznaven in bolj obiskan. Verjame, da bo to navdušenje nad odkrivanjem države ostalo tudi v prihodnje in da bo to povzročilo spremembo prakse dopustovanja pri Slovencih v smeri tega, da bodo vsaj del dopusta ti preživeli tudi doma.

Julija in avgusta ponekod obisk že na lanski ravni ali celo večji

Čeprav končne bilance še ni mogoče narediti, pa je glede letošnje poletne sezone minister ocenil, da smo jo "odnesli bolje kot primerljive države". Julija in avgusta je bil ponekod obisk že na lanski ravni ali celo večji, pri čemer so za razliko od prejšnjih let prevladovali domači gostje.

Doseženih številk ne bi mogli doseči, če ne bi pod nadzorom držali epidemiološke situacije, je poudaril. Turistične ponudnike je pozval, naj bodo v svoji ponudbi tudi v prihodnje inovativni pri zagotavljanju varnosti oz. zdravja, da se bodo v državo v večjih številkah kmalu znova vrnili tudi tuji gosti, brez katerih prihodnosti turizma ne bo.

Prioritete delovanja gospodarskega ministrstva v naslednjih mesecih bodo tako ohranitev širitve okužb v obvladljivih okvirih, spodbujanje turističnih obiskov domačih gostov (ob bonih tudi z razpisi, kot je prihajajoči za turistična vodenja) ter skrb za nadaljnjo nadgradnjo turistične ponudbe v že pred krizo zastavljeni smeri zelenega, trajnostnega, butičnega in visoko kakovostnega turizma.

Glede možnosti podaljšanja veljavnosti bonov tudi v prihodnjo pomlad je Počivalšek izpostavil, da so napori trenutno usmerjeni v spodbujanje ljudi, da turistične bone porabijo do konca leta. Ker je Slovenija destinacija za vse letne čase, je prepričan, da bodo upravičenci bone unovčevali tudi jeseni. "Če bo treba sprejemati kakršne koli dodatne ukrepe, pa verjemite, da jih bomo pravočasno sprejeli," je dodal.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.