4. 10. 2020, 21:35 | Vir: STA

Zdravniki napovedali, da bi se Trump v ponedeljek lahko vrnil v Belo hišo

profimedia

Zdravje ameriškega predsednika Donalda Trumpa, ki je zbolel za covidom-19, se izboljšuje in že v ponedeljek bi ga lahko odpustili iz bolnišnice, je danes povedal njegov zdravnik Sean Conley. Kot je dodal, je Trumpu minule dni dvakrat padla raven kisika, zdaj pa je normalna, poročajo tuje tiskovne agencije.
 

Conley je v izjavi pred bolnišnico Walter Reed, kjer zdravijo Trumpa, potrdil, da je predsedniku v petek raven kisika zaskrbljujoče padla, zato so mu približno eno uro pomagali z dodatnim kisikom, v soboto pa še enkrat.

Ponoči pa se je Trumpovo zdravstveno stanje izboljšalo, vročine nima več. Eden od njegovih zdravnikov Brian Garibaldi je potrdil, da se danes počuti dobro.

"Če se bo še naprej počutil in izgledal tako, kot danes, upamo, da ga bomo lahko že jutri odpustili v Belo hišo, kjer bo lahko nadaljeval zdravljenje," je dodal Garibaldi.

Zdravniki so danes še povedali, da 74-letnega ameriškega predsednika med drugim zdravijo s steroidi. Pulmolog Garibaldi je dejal, da je Trump v soboto dobil še drugo dozo poskusnega zdravila remdesivir in prvič tudi dozo steroida deksametozon.

Za zdaj niso ugotovili nobenih stranskih učinkov. "Predsednik je na nogah in načrtujemo, da bo v nedeljo vstal iz postelje kolikor bo mogoče," je dejal Garibaldi.

Predsednica predstavniškega doma kongresa Nancy Pelosi je za televizijo CBS povedala, da bi morali Trumpovi zdravniki javnosti posredovati zaupanja vredne informacije. Sama se boji, da zdravnikom pred objavo informacije potrdi Trump, kar menda ni "znanstveno".

Conley je namreč v nedeljo priznal, da je v soboto po domače povedano sadil rožice glede Trumpovega zdravja. "Skušal sem prikazati pozitiven odnos zdravniške ekipe, ki pa ni nujno želela dati netočnih informacij," je na vprašanje o tem, zakaj v soboto ni potrdil ali zavrnil informacije o padcu ravni kisika v predsednikovi krvi.

Precej zmede je vnesel Trumpov šef kabineta Mark Meadows, ki je novinarjem v soboto najprej povedal, da je predsednikovo stanje bolj resno, kot pravijo uradne informacije, naslednjih 48 ur pa bo kritičnih. Pri tem jih je prosil, naj ne navajajo vira, nato pa je agenciji Reuters uradno povedal, da je vse v najlepšem redu.

Pred bolnišnico Walter Reed so v soboto in nedeljo predsedniku izražali podporo njegovi volivci.

Sveža anketa tiskovne agencije Reuters in inštituta Ipsos, opravljena 2. in 3. oktobra, medtem kaže, da predsedniško kandidaturo demokrata Josepha Bidna sedaj podpira 51 odstotkov Američanov, Trumpovo pa 41 odstotkov. To je največja Bidnova prednost v mesecu dni, večina udeležencev ankete pa meni, da bi se lahko Trump okužbi izognil. Tako meni 90 odstotkov demokratskih udeležencev ankete in kar 50 odstotkov republikanskih.

Le 34 odstotkov udeležencev ankete meni, da jim je Trump doslej govoril resnico o koronavirusu, 55 odstotkov jih meni, da je lagal, 11 odstotkov pa se ne more odločiti.

Trumpovega odnosa do koronavirusa ne podpira 57 odstotkov Američanov, 67 odstotkov jih želi, da ne bo več velikih predvolilnih zborovanj, 59 odstotkov pa noče novega televizijskega soočenja kandidatov, dokler Trump ne okreva po covidu-19. Naslednje soočenje med Trumpom in Bidnom je predvideno 15. oktobra.

V sredo pa se bosta na soočenju pomerila podpredsedniška kandidata Mike Pence in Kamala Harris. Oba se sedaj testirata vsak dan in oba sta bila doslej negativna na koronavirus.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.