18. 2. 2020, 09:22 | Vir: STA

Zdravniki opozarjajo na neustrezno zdravstveno oskrbo Assangea v Londonu

profimedia

Več kot 100 zdravnikov je Veliko Britanijo obtožilo, da ustanovitelju Wikileaksa, ki je zaprt v londonskem zaporu, ne zagotavlja ustrezne zdravstvene oskrbe. Nevladna organizacija Novinarji brez meja pa je sprožila peticijo proti njegovi izročitvi ZDA, ki jo bo britansko sodišče obravnavalo prihodnji teden.

"Če bi Assange umrl v britanskem zaporu, kot je posvaril odposlanec ZN za mučenje Mils Melzer, bi to pomenilo, da je bil mučen do smrti," je v pismu, objavljenem v znanstveni reviji The Lancet, zapisala skupina Zdravniki za Assangea. V njej je združenih več kot 100 zdravnikov iz 18 držav.

"Zdravniška stroka tega ne more nemo spremljati ter biti na napačni strani mučenja in napačni strani zgodovine," so poudarili. Britanske oblasti so pozvali, naj končajo "psihološko mučenje in zdravniško zanemarjanje Assangea, preden bo prepozno", poročajo tuje tiskovne agencije.

Nevladna organizacija Novinarji brez meja pa je v ponedeljek objavila peticijo proti izročitvi Assangea ZDA. Administracijo ameriškega predsednika Donalda Trumpa so obtožili, da "se maščuje za Assangeovo sodelovanje pri medijskih odkritjih o ameriškem ravnanju v vojnah". "Objava teh dokumentov je bila v javnem interesu, in ne dejanje vohunjenja," piše v peticiji. To je doslej podpisalo več kot 21.000 ljudi.

Oče ustanovitelja Wikileaksa John Shipton je ob tem za BBC izrazil zaskrbljenost, da bi njegovega sina obsodili na smrtno kazen, če ga bo London izročil ZDA. Skrbi ga tudi za sinovo zdravje.

Smrtne kazni sicer verjetno ne bo dobil, bi ga pa lahko v ZDA obsodili na do 175 let zapora. Ameriška obtožnica Assangea med drugim bremeni zarote z ameriško žvižgačko Chelsea Manning in vohunjenja.

Glavna obravnava v zvezi z njegovo morebitno izročitvijo ZDA naj bi se na Otoku predvidoma začela prihodnji teden.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.