24. 3. 2021, 07:27 | Vir: STA

Zdravstvena reforma obamacare: Trump jo je želel uničiti, Biden napoveduje njeno nadgradjo

Profimedia

Ameriški predsednik Joe Biden je med obiskom Ohia v torek dejal, da je v 1900 milijard dolarjev vrednem paketu pomoči ekonomiji zaradi pandemije novega koronavirusa tudi denar za utrditev zdravstvene reforme obamacare, ki je bila sprejeta pred 11 leti. Denarja za to je sicer le do konca leta 2022.

Največja pomanjkljivost reforme predsednika Baracka Obame, ki je kasneje dobila po njem ime, je ta, da je za večino Američanov srednjega razreda, ki nimajo bogatega delodajalca, zdravstveno zavarovanje enostavno predrago. Trenutno je brez zavarovanja v ZDA zaradi tega 33 milijonov ljudi.

Reforma obamacare je ljudi silila v zavarovanje, v nasprotnem primeru pa so morali plačati davčno kazen. Predsednik Donald Trump ni uspel uničiti reforme, uspelo pa mu je, da je skupaj s kongresom in sodišči odpravil zahtevo po obveznem zavarovanju.

Američani bi se sicer radi zavarovali, vendar so bili stroški premij previsoki in Biden je zagotovil, da bodo sedaj subvencije močno povečali in za večino zavarovanih po obamacare se bodo premije prepolovile. Nekdo, ki je plačal 1000 dolarjev na leto, bo sedaj denimo plačal 500 dolarjev.

"Imamo dolžnost ne le, da obamacare zaščitimo, ampak da ga izboljšamo ter s tem postanemo država, kjer je zdravstvo pravica vseh in ne le privilegij nekaterih," je dejal Biden v bolnišnici v Columbusu. "Milijone družin bo lahko spalo malce bolj mirno, ker jim ne bo treba skrbeti, da bodo izgubili vse, če zbolijo," je še dejal in pri tem opisal lastno izkušnjo z obupanim očetom, ko je izgubil zdravstveno zavarovanje.

Bidnova administracija je Američanom, ki se zaradi stroškov niso zavarovali, v torek omogočila, da se zavarujejo še do 15. avgusta, enako pa je omogočila tudi vsem brezposelnim. Vse to za zdaj velja do konca leta 2022, ko bo denarja brez novega ukrepa kongresa spet zmanjkalo. To bo ravno v času kongresnih volitev, ko bosta lahko obe stranki to temo spet izkoriščali za nabiranje političnih točk.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.