15. 4. 2021, 11:50 | Vir: STA

Zdravstveni inšpektorji ugotovili neskladnosti v kar sedmih cepilnih centrih

Daniel Novakovič/STA

Zdravstveni inšpektorat je v minulem tednu opravil tudi nadzore nad cepilnimi centri po državi. Neskladnosti je ugotovil v sedmih cepilnih centrih, pri čemer je šlo predvsem za izvajanje cepljenja v nasprotju s strategijo oz. za napake pri vodenju čakalnih seznamov, je na novinarski konferenci povedala Deana Potza z zdravstvenega inšpektorata.
 

Potza je pojasnila, da je zdravstveni inšpektorat na novo zastavil strategijo nadzora v cepilnih centrih. Iz reaktivnega nadzora je prešel v proaktivni pristop, kar pomeni prisotnost inšpektorjev v cepilnih centrih na vsak cepilni dan.

Nadzor nad cepljenjem je zaradi omejene količine cepiva in zaostrene epidemiološke situacije po besedah Potze trenutno glavna prioriteta zdravstvenega inšpektorata, njegov namen pa dosledno izvajanje cepilne strategije.

V tednu od 5. do 11. aprila so tako inšpektorji opravili 172 nadzorov, od tega 171 rednih in enega izrednega. Nadzori so obsegali pregled cepilnih čakalnih seznamov, pregled dnevnih cepilnih seznamov, njihovo realizacijo oz. dejansko izvedbo cepljenja in poročanje o cepljenju v elektronski register cepljenih oseb. Preverjali so tudi, ali cepilni centri aktivno vabijo ljudi na cepljenje in ugotovili, da to izvaja 27 od 61 cepilnih centrov.

Neskladnosti so sicer ugotovili v sedmih cepilnih centrih, in sicer v zdravstvenih domovih Cerknica, Ajdovščina, Koper, Ravne na Koroškem, Domžale, Trbovlje in Ivančna Gorica. Šlo je predvsem za izvajanje cepljenja v nasprotju s strategijo oz. za napake pri vodenju čakalnih seznamov, v enem primeru pa tudi za odstopanje podatkov s seznama cepljenja od dejanskega naročila odmerkov.

Vsem naštetim zdravstvenim domovom so inšpektorji izrekli opozorila z rokom odprave nepravilnosti.

Dva postopka, ki so ju uvedli v Zdravstvenem domu Ljubljana na podlagi prijave, sta še v teku. Prav tako je v teku še šest postopkov, ki se nanašajo na obdobje pred 1. aprilom. Brez ugotovljenih nepravilnosti pa so zaključili postopka v Zdravstvenih domovih Slovenska Bistrica in Gornja Radgona, je dodala Potza.

Vsi inšpektorati, ki v obdobju epidemije izvajajo različne vrste nadzorov, so jih sicer od 5. do 11. aprila opravili skupno 4206 nadzorov. Delež neskladnih objektov oz. lokacij znaša osem odstotkov, kar je dva odstotka manj kot teden pred tem. Inšpektorji so izrekli 15 prekrškovnih sankcij, 300 opozoril in 163 upravnih ukrepov, je navedla Potza.

Od tega je zdravstveni inšpektorat opravil 807 nadzorov ter izrekel štiri prekrškovne sankcije po zakonu o prekrških in 71 opozoril.

Na področju gostinstva je bilo opravljenih 79 nadzorov prevzemnih mest, inšpektorji so izrekli dve prekrškovni sankciji in 19 opozoril. Na področju storitvenih dejavnosti so opravili 233 nadzorov in izrekli dve prekrškovni sankciji.

Na zunanjih javnih površinah je bilo v preteklem tednu pri 279 opravljenih nadzorih izrečenih 40 opozoril po zakonu o prekrških. V večstanovanjskih stavbah pa je bilo opravljenih 44 nadzorov, nepravilnosti pa inšpektorji niso ugotovili, je še povedala Potza.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord