26. 10. 2020, 17:25 | Vir: STA

Zdravstveni svet: Letošnje leto se bo v zgodovino zapisalo kot ena največjih preizkušenj naše dobe

Bor Slana/STA

Člani Zdravstvenega sveta podpirajo prizadevanja in napore ministra za zdravje za obvladovanje zdravstvene krize zaradi epidemije covida-19, so zapisali v odprtem pismu. Prav tako podpirajo dobronamerna prizadevanja vsakega posameznika in organizacije, ki ravnajo solidarno ter v skladu s spoznanji znanosti.

Letošnje leto se bo v zgodovino zapisalo kot ena največjih preizkušenj naše dobe, so prepričani v Zdravstvenem svetu, ki je najvišji strokovno-posvetovalni organ ministra za zdravje.

"Epidemija koronavirusne bolezni nas je prestavila v novo resničnost, ki je za mnoge še vedno težko sprejemljiva. Kljub temu, da bo epidemija pustila posledice na mnogih področjih, kot so zdravje, gospodarstvo, šolstvo, kultura in šport, pa to ne sme zmanjšati naših prizadevanj za zaščito najšibkejših in najbolj ranljivih med nami," so pozvali.

Spomnili so, da se je človeštvo v zgodovini soočalo soočali s številnimi izzivi, zaradi katerih so bili na preizkušnji naša človečnost, moralna in etična načela, skozi katere so se krepile vrednote sodobne civilizacije. Po njihovi oceni je znova napočil trenutek, ko negovanje teh vrednot pokaže naš pravi obraz.

Čas, ki je pred nami, po navedbah Zdravstvenega sveta zahteva osebne spremembe in družbeno odgovornost, pa ne le v skrbi za zaustavitev bolezni, pač pa tudi v skrbi za tiste, ki jih bo prizadela materialno. "Potrebujemo veliko strpnosti, kreativnosti in življenjskega optimizma, kar bomo dosegli samo s sodelovanjem. Svet, ki je pred nami, bo nedvomno drugačen, a od nas, od slehernega izmed nas, je odvisno, če bo boljši," so prepričani.

Ob tem poudarjajo, da te poti ne moremo prehoditi kot posamezniki, ampak moramo na preprekah pomagati drug drugemu, da se kot družba skupaj prebijemo prek tesnobe in nemoči. "Vsak od nas - od delavca do predsednika - je dolžan po svojih močeh dati svoj prispevek. Druge poti ni," so poudarili.

Zdravstveni svet je najvišji strokovno usklajevalni in posvetovalni organ ministra za zdravje na področju zdravstvene dejavnosti, zdravstvenega varstva in zdravstvenega zavarovanja. Sestavljen je iz predstavnikov zdravstvene stroke, zdravstvene ekonomike in organizacije zdravstvenega varstva.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.