12. 3. 2021, 16:53 | Vir: STA

Zdravstveno ministrstvo s posebno skupino in sindikati za spremembe plačnega sistema

Anže Malovrh/STA

Ministrstvo za zdravje bo imenovalo skupino, ki bo z zdravstvenimi sindikati začela pogovore o možnosti sprememb plačnega sistema za zaposlene v zdravstvu, napoveduje minister Janez Poklukar. Izpostavlja, da je sistem za zdravstvo treba nadgraditi, da bi bili poklici v resorju bolj privlačni, še vedno pa dopušča možnost obstanka enotnega sistema.

Predsednik vlade Janez Janša je na današnji novinarski konferenci ob prvi obletnici vlade namreč dejal, da se je zdravstveni sektor odločil za izločitev iz enotnega plačnega sistema in da se bo zgradil nov, samo za ta sektor.

Kot je v današnji izjavi za medije pojasnil Poklukar, so se na ministrstvu v zadnjem tednu že srečali s predstavniki zdravstvenih sindikatov in govorili o izzivih na področju zdravstva.

"Govorili smo tudi o tem, da v zdravstvu poizkusimo posebnost, ki jo prinaša ta dejavnosti, zapisati v posebnem zakonu, ki bo posebej opredeljeval delo oziroma nagrajevanje," je smer prvih pogovorov opisal minister.

V naslednjih dneh pa bo ministrstvo za zdravje imenovalo skupino, ki se po bo njegovih besedah "aktivno usedla s sindikati in začela pogovarjati, o čem se bomo posebej dogovorili v resorju zdravstva in kaj bo ostalo skupnega z javnim sektorjem".

Če ustreznega dogovora ne bo, Poklukar dopušča možnost, da še vedno vsi ostanejo v enotnem sistemu. Ob tem je poudaril, da je področje zdravstva specifično in da je v tem delu treba stvari nadgraditi in narediti boljše, da "bo poklic bolj privlačen, da ljudje ne bodo odhajali iz zdravstva zaradi preobremenitev, izgorelosti, slabih pogojev ter nižjih plač glede na vloženo delo".

Tudi premier Janša verjame, da bo s spremembami v zdravstvu možno dolgoročno zagotoviti več kadra in izvesti tudi druge reorganizacije, ki so potrebne.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.