7. 4. 2020, 20:46 | Vir: STA

Zdravstveno stanje Borisa Johnsona je stabilno, svet čaka še nekaj hudih tednov

profimedia

Britanski premier Boris Johnson, ki je zbolel za covidom-19, je noč preživel na oddelku intenzivne nege, njegovo zdravstveno stanje pa je stabilno. Številni svetovni voditelji so mu zaželeli hitro okrevanje. V Evropi in ZDA medtem še naprej narašča število žrtev novega koronavirusa.

Z Downing Streeta 10 so sporočili, da Johnson prejema kisik, a diha brez dodatne pomoči. Ne potrebuje mehanske ventilacije ali neinvazivne respiratorne podpore, so dodali.

Britanskega premierja so v ponedeljek zvečer premestili na intenzivno nego, saj so se mu poslabšali simptomi covida-19. Na Downing Streetu so še pojasnili, da Johnson nima pljučnice.

Johnson, prvi voditelj kake države, ki je sporočil, da se je okužil z novim koronavirusom, je zbolel pred desetimi dnevi. Sprva je imel blažje simptome in je delal od doma, v nedeljo pa so ga sprejeli v bolnišnico v Londonu, ker je imel še vedno simptome bolezni. Na Otoku je sicer covid-19 zahteval še 786 življenj, kar je rekordno število v enem dnevu. Na Otoku je tako za novim koronavirusom umrlo skupaj 6159 ljudi, okuženih je več kot 55.000 ljudi.

Iz Buckinghamske palače so sporočili, da Downing Street obvešča kraljico Elizabeto II. o zdravstvenem stanju premierja Johnsona.

Svetovni voditelji, med njimi predsedniki ZDA, Rusije in Francije ter predsednica Evropske komisije in predsednik Evropskega sveta, so britanskemu premierju izrazili podporo in mu zaželeli čimprejšnje okrevanje.

Pandemiji ne pojema zamah

Finančni ministri evrskega območja so medtem pred težavno nalogo najti soglasje glede fiskalnega odgovora na gospodarsko krizo, ki jo je že in še bo povzročila pandemija novega koronavirusa. Zasedanje se je začelo pozno popoldne in bi se lahko po nekaterih ocenah zavleklo globoko v noč ali celo v jutro.

Razkorak med tistimi, ki pozivajo k uvedbi skupnih evrskih obveznic za financiranje gospodarskega okrevanja po zdravstveni krizi, na čelu z Italijo, Francijo in Španijo, ter tistimi, ki temu nasprotujejo, na čelu z Nemčijo, se namreč ni zmanjšal. Iščejo se tako kompromisne rešitve, vprašanje pa utegne imeti daljnosežne posledice za prihodnost EU.

Število žrtev novega koronavirusa medtem še naprej narašča, zlasti v Evropi in ZDA. Po svetu je covidu-19 podleglo že več skoraj 80.000 ljudi.

V Evropi so našteli okoli 55.000 žrtev, največ v Italiji, kjer so jih potrdili več kot 17.000, sledita pa Španija z več kot 13.700 in Francija z več kot 10.000.

V Italiji je covid-19 zahteval še 604 življenja, s čimer se je število žrtev povzpelo na 17.127. So pa zabeležili najmanj novih okužb v skoraj mesecu dni. V zadnjih 24 urah je bilo na testiranju pozitivnih 3039 ljudi, kar je najmanj v enem dnevu od 13. marca. To je povečanje za 2,3 odstotka, kar je najmanj od začetka epidemije. Skupno število okuženih se je povečalo na 135.586.

V Franciji je doslej zaradi novega koronavirusa umrlo 10.328 ljudi. V zadnjih 24 urah je zaradi covida-19 umrlo še 607 ljudi, kar je največje število v enem dnevu od začetka epidemije.

V Španiji je po štirih dneh upadanja število žrtev znova naraslo. Koronavirusni bolezni 19 je v zadnjih 24 urah podleglo še 743 ljudi. Znova se hitreje povečuje tudi število okuženih. V zadnjih 24 urah se je število novih primerov povečalo za 4,1 odstotka na 140.510, medtem ko se je do ponedeljka povečalo za 3,3 odstotka.

V Nemčiji je število okuženih z novim koronavirusom preseglo 100.000, je razvidno iz analize podatkov zveznih dežel, ki jo je opravila nemška tiskovna agencija dpa. Umrlo je najmanj 1747 ljudi, ki so zboleli za koronavirusno boleznijo 19.

Število žrtev narašča tudi v Belgiji. V zadnjih 24 urah je umrlo 162 bolnikov s covidom-19, skupno pa že več kot 2000. Na Švedskem je za koronavirusno boleznijo v zadnjih 24 urah umrlo 114 ljudi, skupno pa 591.

Vse huje v ZDA in na Japonskem

V ZDA je s koronavirusom okuženih skoraj 370.000 ljudi, umrlo pa jih je 11.018. Najhuje prizadeti sta zvezni državi New York in New Jersey. V zvezni državi New York so do ponedeljka zvečer našteli skoraj 139.000 okužb in 5489 mrtvih. New Jersey je imel več kot 41.000 okuženih in več kot 1000 mrtvih.

Na Kitajskem po drugi strani prvič od januarja niso zabeležili nobene smrtne žrtve koronavirusne bolezni. Potrdili so 32 okužb, vse med njimi so uvožene iz tujine, ter 30 okuženih brez simptomov. Na Kitajskem so doslej potrdili skupno 81.740 primerov okužbe, 3331 ljudi je umrlo.

Oblasti v kitajskem Wuhanu, kjer se je novi koronavirus konec lanskega leta prvič pojavil, so danes odpravile prepoved potovanj iz mesta. V sredo zgodaj zjutraj po krajevnem času se je z vlaki iz mesta odpravilo na tisoče ljudi.

Japonski premier Shinzo Abe je medtem razglasil izredne razmere v več regijah, ki jih je prizadel izbruh novega koronavirusa.

Izredne razmere, ki bodo veljale od srede do 6. maja, je razglasil v Tokiu, treh sosednjih prefekturah Chiba, Kanagawa in Saitma ter v Osaki, Hyogu in Fukuoki. Abe je izredne razmere razglasil po porastu števila okužb v Tokiu, kjer so v nedeljo potrdili 148 novih primerov. V deželi vzhajajočega sonca so sicer do zdaj potrdili skoraj 4000 okužb, umrlo je 80 ljudi.

Po svetu primanjkuje medicinskih sester

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je opozorila, da po svetu primanjkuje šest milijonov medicinskih sester. V poročilu, ki ga je pripravila skupaj z Mednarodnim svetom medicinskih sester (ICN), organizacija izpostavlja pomen medicinskih sester, tudi v luči pandemije covida-19.

"Medicinske sestre so hrbtenica vsakega zdravstvenega sistema," je poudaril generalni direktor WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus. Dodal je, da so danes številne medicinske sestre v "prvih bojnih vrstah" v pandemiji ter dodal, da potrebujejo podporo, da bodo lahko svet ohranjale pri zdravju.

Po svetu je malo manj kot 28 milijonov medicinskih sester, kar je več kot polovica vseh, ki delajo v zdravstvu. Med letoma 2013 in 2018 se je njihovo število povečalo za 4,7 milijona.

"A še vedno jih po svetu primanjkuje šest milijonov," poudarja WHO. Največje pomanjkanje medicinskih sester je v revnejših državah v Afriki, Jugovzhodni Aziji, na Bližnjem vzhodu in delih Južne Amerike.

Projekcije tudi o Sloveniji
Ameriški Inštitut za zdravstveno meroslovje in ocenjevanje (IHME) je v raziskavi ocenil, da bi lahko v Evropi v prvem valu pandemije življenje izgubilo 151.680 oseb, okuženih z novim koronavirusom, v Sloveniji 104.

V projekciji so ocenili, da bi lahko v Veliki Britaniji do začetka avgusta umrlo okoli 66.000 ljudi. To je precej več kot v Italiji, kjer napovedujejo skupno okoli 20.000 smrtnih žrtev. Sledita Španija s predvidoma 19.000 mrtvimi in Francija s 15.000.

Po oceni direktorja IHME Christopherja Murraya je pred več evropskimi državami še nekaj hudih tednov.

Inštitut je že konec minulega tedna napovedal, da bo v ZDA zaradi covida-19 umrlo okoli 80.000 ljudi. Murray pa je zdaj opozoril, da bi lahko bilo v resnici še več smrtnih žrtev.

pripravila Jure Kos in Sara Erjavec Tekavec

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.