25. 11. 2019, 06:00 | Vir: STA

V Sloveniji je vsaka druga ženska od dopolnjenega 15. leta starosti doživela eno od oblik nasilja

profimedia
V Sloveniji je vsaka druga ženska od dopolnjenega 15. leta starosti doživela eno od oblik nasilja (foto: profimedia)

Združeni narodi si prizadevajo za končanje vseh oblik nasilja nad ženskami. Vlade, zasebni sektor, civilna družba in posamezniki naj se odločno postavijo po robu spolnemu nasilju in sovražnosti do žensk, so zato pozvali ob dnevu boja proti nasilju nad ženskami.

Slovenija je z ratifikacijo konvencije Sveta Evrope (SE) o preprečevanju nasilja nad ženskami in nasilja v družini ter o boju proti njima, t.i. istanbulsko konvencijo, pokazala svojo trdno zavezo, da naredi velik korak naprej pri preprečevanju nasilja nad ženskami in v družini, so poudarili na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. Slovenija je letos pripravila tudi svoje prvo poročilo o izvajanju konvencije in ga predložila neodvisni strokovni skupini Grevio SE, v katerem je prikazan napredek, ki ga je naredila na tem področju.

Ministrstvo namenja posebno pozornost v okviru letošnjih mednarodnih akcijskih dni proti nasilju nad ženskami, ki se začnejo danes, spletnemu nasilju in nadlegovanju nad ženskami in dekleti. Številne raziskave namreč kažejo, da je spletno nasilje in nadlegovanje žensk in deklet vse bolj razširjen pojav.

V okviru mednarodnih dni in ob zaključku projekta Odklikni bo v sredo na Brdu pri Kranju mednarodna konferenca #Odklikni spletno nasilje nad ženskami in dekleti.

Na njej bodo predstavljeni rezultati projekta in dejavnosti za preprečevanje spletnega nasilja. Razpravljali bodo tudi o možnih rešitvah za oblikovanje varnega interneta za vse, so napovedali.

Nujno je več solidarnosti z žrtvami

Več solidarnosti je treba izraziti tudi z žrtvami, njihovimi zagovorniki ter borkami in borci za pravice žensk, opozarja generalni sekretar Združenih narodov (ZN) Antonio Guterres. "Skupaj lahko in tudi moramo končati posilstva in spolne napade vseh vrst," je prepričan.

Nasilje nad ženskami je po njegovih besedah med najbolj razširjenimi in trdovratnimi kršitvami človekovih pravic, njihova žrtev pa je vsaka tretja ženska na svetu. "To pomeni nekdo v tvoji okolici. Sorodnica, sodelavka, prijateljica. Ali celo ti," je dodal ob mednarodnem dnevu, ko se začnejo tudi mednarodni akcijski dnevi boja proti nasilju nad ženskami.

Visoka predstavnica EU za zunanjo in varnostno politiko Federica Mogherini je v svoji izjavi ob mednarodnem dnevu opozorila, da je nasilje nad ženskami in dekleti nasilje nad celotnim človeštvom in ne bi smelo imeti mesta niti v Evropi niti v svetu. "Vendar pa kljub naši zavezanosti tega še zdaleč nismo dosegli," je spomnila. Obseg problema je po njenih besedah skrb vzbujajoč: ena izmed treh žensk v Evropi je doživela fizično in/ali spolno nasilje. Skoraj vse žrtve trgovanja z ljudmi z namenom, da jih spolno izkoriščajo, so ženske in dekleta, je zapisala.

Po njenih besedah je odgovornost EU in mednarodne skupnosti, da bi izpolnili zaveze in preprečili, zavrnili in obsodili vsa dejanja nasilja nad ženskami in dekleti.

Vodstvo SE pa izpostavlja uspeh istanbulske konvencije, hkrati pa tudi izzive, ki so pred nami. Generalna sekretarka SE Marija Pejčinović Burić, francoska ministrica za zadeve EU Amelie de Montchalin v imenu predsedstva odbora ministrov SE in predsednica Parlamentarne skupščine SE Liliane Maury Pasquier so v skupni izjavi zapisale, da je skupina Grevio minuli teden objavila svoje prvo poročilo, ki se nanaša na Francijo.

Ta država je po njihovem opozorilu sprejela jasno politično odločitev, po kateri nasilja ne smemo razumeti kot zasebno zadevo, ampak kot kriminalno ravnanje, oblasti pa morajo zagotoviti, da ne ostane nekaznovano.

87.000 žensk ali deklic ubitih zaradi spola

V letu 2017 je bilo tako v bogatih kot v revnih državah sveta najmanj 87.000 žensk ali deklic ubitih zato, ker so ženske. Pri tem jih je bilo kar 58 odstotkov oz. 50.000 žrtev partnerjev ali drugih družinskih članov, kažejo statistike ZN, ki s tem potrjujejo, da femicid ostaja trdovraten globalni pojav.

V Sloveniji je vsaka druga ženska od dopolnjenega 15. leta starosti doživela eno od oblik nasilja.

V svetu je več kot tretjina žensk v življenju že doživela fizično in/ali spolno nasilje, 750 milijonov žensk pa se je poročilo pred svojim 18. letom starosti.

ZN so 25. november za mednarodni dan boja proti nasilju nad ženskami razglasili leta 1999. Na ta dan leta 1960 je dal dominikanski diktator Rafael Trujillo na krut način ubiti tri sestre Mirabal, ki so bile politične aktivistke v Dominikanski republiki. S 25. novembrom se vsako leto začnejo tudi akcijski dnevi proti nasilju nad ženskami, ki se sklenejo z 10. decembrom, svetovnim dnevom človekovih pravic.

piše Polona Šega

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.