19. 3. 2022, 12:33 | Vir: STA

Iz Združenih narodov o zadnjem valu beguncev: "Ti potrebujejo več pomoči! Mnogi so v šoku."

Profimedia

Kam se bodo zatekli vse številčnejši ukrajinski begunci?

Iz Združenih narodov poročajo, da so begunci, ki iz Ukrajine prihajajo v drugem valu bolj travmatizirani, kot so bili tisti, ki so iz napadene države pobegnili v prvi fazi vojne. Tisti, ki so pred vojno pobegnili v prvi fazi vojne, so namreč, za razliko od sedanjih beguncev, zunaj države že imeli stike in tudi načrt, kje bodo lahko poiskali zatočišče.

Po navedbah Matthewa Saltmarsha iz Združenih narodov ljudje, ki bežijo zdaj, potrebujejo več pomoči, kar so zagotovo opazili v zadnjih dneh na Poljskem. "Mnogi so bili v šoku. Mislim, da je pošteno reči, da imajo manj sredstev kot tisti, ki so prišli v prvi fazi te krize."

Ukrajino je po navedbah Agencije Združenih narodov za begunce od začetka obsežne ruske ofenzive zapustilo že 3,27 milijona prebivalcev, največ, kar 2 milijona se jih je zateklo v sosednjo Poljsko.

Po besedah Saltmarsha so opazili tudi, da mnogi, ki pribežijo, nimajo načrta, kar povečuje pritisk na poljske oblasti, ki so se že obrnile na več občin in regij, ki so jih prosile za pomoč pri iskanju namestitve za nove begunce.

Novo na Metroplay: Aljoša Bagola in Matej Šarc│1, 2, 3 ... bis! Podkast Slovenske filharmonije