4. 3. 2022, 06:00 | Vir: STA

Volodimir Zelenski - komik, ki je postal simbol odpora

Xinhua/STA

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski se je iz komika, ki je upodabljal predsednika, preobrazil v predsednika države s številnimi problemi. Tri leta kasneje se je moral spoprijeti s še mnogo težjo vlogo, zaradi ruske agresije na njegovo državo je postal obraz ukrajinskega odpora.

44-letni Zelenski je v politiko vstopil leta 2019, ko je na volitvah s 73 odstotki glasov premagal dotedanjega predsednika Petra Porošenka, milijonarja, ki je obogatel s čokolado. Zelenski je bil v politiki novinec, povezav z vladajočim razredom, ki se je otepal obtožb zaradi korupcije, ni imel.

A Ukrajincem še zdaleč ni bil neznan. Poznali so ga iz komične serije Sluga naroda, v kateri je igral učitelja zgodovine, ki je bil nepričakovano izvoljen za predsednika Ukrajine.

Čeprav je na volitvah dobil prepričljivo podporo, so mnogi dvomili, da bo kos nalogam predsednika države, ki je bila dejansko že v vojni. Dele ozemlja na vzhodu Ukrajine so namreč zasedali proruski separatisti s podporo Moskve.

"Vse življenje sem si prizadeval, da bi se Ukrajinci smejali. V prihodnjih petih letih pa bom naredil vse, da ne boste jokali," je dejal Volodimir Zelenski v govoru ob prisegi.

Manj kot tri leta kasneje številni njegovi sodržavljani jočejo, ko Rusija z vso silo napada njihova mesta in se približuje Kijevu. Predsednik Zelenski se je znašel v nemogočem položaju, ko mora voditi upor proti sovražniku, ki ne izbira sredstev.

Ostal je v prestolnici, ki jo želijo ruske sile zavzeti, in Ukrajince redno, vsak dan, nagovarja in bodri preko družbenih omrežij. Postal je simbol njihovega odpora proti ruski agresiji.

S posnetki, pri katerih so mu nedvomno v veliko pomoč pretekle igralske izkušnje, se zoperstavlja tudi ruskim dezinformacijam, da je zbežal. V nagovorih poleg ukrajinščine včasih uporabi tudi ruščino, saj, tako kot številni Ukrajinci, oba jezika tekoče govori.

Mnogi, ki so dvomili vanj, so spremenili mnenje

Novinar iz Kijeva Ivan Gajvanovič je prejšnji teden ob začetku agresije za STA dejal, da ni volil za Zelenskega, zdel se mu je nesposoben in šibak. "A vsaj 90 odstotkov Ukrajincev je zdaj enotnih in odločenih, da je to naša domovina ter da Rusija in Putin tu nimata kaj iskati," je poudaril.

Oblečen v vojaško majico Zelenski sodržavljanom vliva pogum za nadaljevanje boja proti velikemu sovražniku z vzhoda, poleg tega mednarodno, zlasti zahodno javnost in politike poziva, naj njegovi državi pomagajo.

Evropski poslanci so njegov govor preko videopovezave ta teden pospremili z dolgim aplavzom, ko jim je dejal, da ne bere z lista, saj se je "faza papirjev" za Ukrajino končala, zdaj gre za življenje ali smrt. "Borimo se za svojo zemljo in svobodo," je dejal.

Da je ostal v Kijevu, je mnoge presenetilo. Velja namreč za glavno tarčo Rusov. Pomoč pri odhodu iz države so mu, skupaj z družino, ponudile ZDA, a je ameriškemu predsedniku Joeju Bidnu dejal, da ne potrebuje taksija, temveč orožje.

Ruski predsednik Vladimir Putin se z Zelenskim sploh ne želi pogovarjati. Z njim se ni želel srečati pred invazijo, na njegov telefonski klic po začetku napada v Kremlju niso niti odgovorili.

Kako ga prezira, je Putin prejšnji petek dal jasno vedeti. Zelenskega in njegovo vlado je označil za skupino neonacistov in zadrogirancev.

Razlika med Putinom in Zelenskim ne bi mogla biti večja

Medtem ko je ruski predsednik zaprt v Kremlju in morajo še njegovi najtesnejši sodelavci sedeti daleč stran od njega, se Zelenski ves čas obrača k ljudem. V informacijski vojni je svojega nasprotnika premočno porazil.

Ko je ruska stran prvič predlagala, da bi se z Ukrajinci pogajala v Belorusiji, je Zelenski to zavrnil, češ da pogajanja ne morejo potekati v državi, iz katere Rusija napada Ukrajino. A je nato, v želji, da se prelivanje krvi konča, pristal na srečanje na ukrajinsko-beloruski meji, čeprav se zaveda, da so možnosti za uspeh pičle.

Širša mednarodna javnost je na Zelenskega postala bolj pozorna po njegovem pogovoru s tedanjim ameriškim predsednikom Donaldom Trumpom, ki ga je skušal prepričati, naj Kijev sproži preiskavo, ki bi ogrozila njegovega protikandidata na volitvah Joeja Bidna. Mnogi so se ukrajinskemu predsedniku po objavi tega pogovora posmehovali.

Zelenski se je rodil 25. januarja 1978 v kraju Krivoj Rog v osrednji Ukrajini, diplomiral je iz prava, a poklica ni nikoli opravljal, temveč je postal komik. Z ženo Oleno imata dva otroka, Oleksandro in Kirila.

Piše Sergeja Kotnik Zavrl

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ