STA | 1. 4. 2022, 09:18 | Vir: STA

Zelenski odpustil dva izdajalca in opozoril na prihodnje napade

Profimedia

Znane so nove informacije o stanju v Ukrajini, njihov predsednik svari pred nevarnostjo. 

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je posvaril, da se ruska vojska s premeščanjem pripravlja na silovit napad na vzhodu in jugu države. Na tem območju je tudi oblegano mesto Mariupolj, kjer pa naj bi le izvedli evakuacije civilistov. Medtem ukrajinska vojska beleži uspehe v drugih delih države.

Odkrili dva izdajalca

"Vemo, da se umikajo z območij, kjer jih premagujemo in se osredotočajo na druga, ki so zelo pomembna in kjer je lahko za nas težje," je povedal Zelenski v svojem nočnem videonagovoru. "V Donbasu in Mariupolju, v smeri Harkova se kopiči ruska vojska za morebitne napade, silovite napade," je dodal.

Je pa Zelenski v nagovoru sporočil še, da je odpustil dva višja predstavnika ukrajinske obveščevalne agencije, saj da sta izdajalca. "Nimam se časa ukvarjati z izdajalci, ampak sčasoma bodo vsi kaznovani," je dodal.

Da Rusija premešča svoje sile, trdijo tudi v Washingtonu in v zvezi Nato, kjer prav tako opozarjajo na kopičenje sil na vzhodu. Podobno je ukrajinski generalštab sporočil, da Rusija poskuša vzpostaviti upravno strukturo na zasedenih območjih na vzhodu in jugu države.

Humanitarna pomoč na poti

Mesto Mariupolj na jugu Ukrajine je eno od strateško bolj pomembnih mest, ki jih želi Rusija zavzeti, da bi lahko tako vzpostavila kopensko povezavo med priključenim polotokom Krim in zavzetimi območji na vzhodu Ukrajine. Iz uničenega mesta naj bi rešili preostale civiliste.

Prejšnji poskusi evakuacije so propadli, naj bi pa Rusija dovolila izvedbo humanitarnih koridorjev, ki jih bo organiziral Mednarodni odbor Rdečega križa. Z več deset avtobusi naj bi rešili civiliste na varno v Zaporožje, obenem pa želijo na območje mesta spraviti tovornjake s humanitarno pomočjo. Da bodo koridorji odprti, so potrdili tudi v ruskem obrambnem ministrstvu. Odprli naj bi se ob 10. uri po lokalnem času.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord