28. 3. 2022, 09:00 | Vir: STA

Zelenski: Ukrajina proučuje eno od ključnih zahtev Rusije

Profimedia

"Ta točka je zame razumljiva, o njej razpravljamo in jo skrbno proučujemo," je dejal Zelenski v intervjuju za več neodvisnih ruskih medijev.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v nedeljo dejal, da ukrajinski pogajalci temeljito proučujejo možnosti za razglasitev nevtralnosti Ukrajine, ki je ena od ključnih zahtev Rusije pri pogajanjih. Ta naj bi se v torek in sredo nadaljevala v živo v Turčiji.

Dodal je, da bi odločitev za nevtralnost morala biti potrjena na referendumu, varnost v Ukrajini pa zajamčena s tretjih strani.

Zelenski je še dejal, da želi doseči kompromis z Rusijo glede vprašanja Donbasa. Dodal je, da je vprašanje ruskega jezika ena od tem pogajanj, in da je dogovor z Rusijo možen le, če se ruske čete umaknejo iz Ukrajine.

Z ruske strani je bilo v začetku meseca slišati, da bi Ukrajina lahko prevzela švedski ali avstrijski model nevtralnosti. Ukrajina je predlog zavrnila, češ da lahko le v Kijevu oblikujejo sistem, ki bo sprejemljiv za Ukrajince.

V pogovoru z ruskimi novinarji je Zelenski ruskega voditelja Vladimirja Putina obtožil, da zavlačuje s pogajanji in podaljšuje konflikt. "S predsednikom Ruske federacije se moramo dogovoriti. Da bi dosegli dogovor, pa se mora dejansko srečati z mano," je dejal Zelenski.

Ruski medijski regulator Roskomnadzor je ruske medije posvaril pred predvajanjem intervjuja z Zelenskim, češ da bi bili zaradi tega lahko predmet preiskave in tarča ukrepov. Zelenski je v 90-minutnem intervjuju sicer govoril v ruskem jeziku.

Dosedanja pogajanja za končanje več kot mesec dni trajajočih spopadov v Ukrajini so bila v glavnem osredotočena na nevtralnost ter demilitarizacijo Ukrajine in varnostna jamstva. Ruska in ukrajinska stran naj bi se prihodnji teden sestali v drugem krogu neposrednih pogovorov v Turčiji.

"Pred nami je nov krog pogajanj. Naše prednostne naloge so znane, predvsem sta ključni suverenost in ozemeljska celovitost Ukrajine. Naš cilj je jasen - mir in čimprejšnja ponovna vzpostavitev normalnega življenja v naši domovini," je Zelenski v nedeljo zvečer dejal v video nagovoru.

Glavni ruski pogajalec Vladimir Medinski je napovedal, da naj bi se pogajanja nadaljevala v torek in sredo. Urad turškega predsednika Recepa Tayyipa Erdogana pa je potrdil, da sta se Erdogan in Putin dogovorila o tem, da bodo pogovori med delegacijama potekali v Istanbulu.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.