R. K. | 22. 3. 2022, 09:37 | Vir: STA

Zelenski: O zgodovinskih spremembah Ukrajine naj odločijo ljudje

Volodimir Zelenski

Profimedia

Ukrajinski predsednik bi dokončno odločitev o mirovnem dogovoru prepustil ljudstvu.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je ruskega kolega Vladimirja Putina ponovno povabil na neposredne pogovore. Ob tem je omenil tudi možnost pogovora o statusu okupiranih območij, o čemer bi Ukrajinci nato odločali na referendumu.

Zelenski je za lokalne medije dejal, da se je s Putinom pripravljen pogovarjati ter da bi lahko govorila tudi o statusu okupiranega polotoka Krim in separatističnih območij v Donbasu. Prepričan je sicer, da z ruskim predsednikom ne bi mogla rešiti vseh izzivov že na prvem srečanju, "ampak je možnost, da bi lahko vsaj delno ustavila vojno."

Navrgel je tudi, da bi kakršenkoli mirovni dogovor, v katerega bi bile vključene zgodovinske spremembe, nato dali v odločanje ljudem na referendumu, kar je sicer kot realna opcija precej vprašljivo.

Za Televizijo Slovenija je o trenutnih možnostih referenduma v Ukrajini govoril nekdanji načelnik Generalštaba Slovenske vojske Dobran Božič, ki meni, da je govoriti o referendumu v vojnih razmerah, kakršne so trenutno v Ukrajini, "malo preveč idilično." Po njegovem mnenju je najprej treba vzpostaviti mir, saj "danes vidimo, da niti ni možno evakuirati civilnega prebivalstva iz mest."

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord