5. 3. 2021, 06:00 | Vir: STA

Živila z alkoholom otrokom in mladostnikom dostopna brez omejitev

Shutterstock

Raziskava, ki je pregledala 28 živil z alkoholom, je pokazala, da je informacija o vsebnosti alkohola na embalaži pogosto ni jasno opazna. Organizacije, ki se ukvarjajo s problematiko uživanja alkohola, ob tem pozivajo k spremembam zakona, saj so živila z alkoholom otrokom dostopna brez omejitev. Predlagajo enake omejitve kot za alkoholne pijače.

Raziskavo so pripravili v Zvezi potrošnikov Slovenije v sodelovanju z mladinsko organizacijo Brez izgovora Slovenija, ki preventivno deluje tudi na področju alkohola.

Živila z alkoholom so na prvi pogled povsem običajna živila, ki bi jih lahko marsikdo nevede ponudil tudi otrokom, čeprav vsebujejo alkohol, ki je zanje škodljiv, so zapisali v sporočilu za javnost. Povrhu so takšna živila, pogosto gre za sladice in sladkarije, otrokom preprosto dosegljiva, saj so večinoma postavljena na nižjih trgovskih policah, ob nakupu pa prodajalcem ni treba preverjati, ali je kupec star več kot 18 let, kot to velja za alkoholne pijače, so opozorili.

V raziskavi so pod drobnogled vzeli 28 živil, ki vsebujejo alkohol. V pregledu živil v predpakirani obliki, ki so glede na navedbe na embalaži vsebovali več kot 0,5 odstotka alkohola oz. imajo alkohol naveden med sestavinami, so v večini primerov ugotovili, da je vsebnost alkohola, skupaj z opozorilom, da živilo ni primerno za otroke, pri večini izdelkov označena na hrbtni strani embalaže.

Preverjali so tudi vsebnost alkohola v izdelkih. "Čeprav je test pri nekaterih izdelkih pokazal nekoliko manjšo vsebnost alkohola od deklarirane, je kljub temu treba vedeti, da je v teh živilih alkohol," so izpostavili. Največjo testirano vsebnost alkohola je imel izdelek s skoraj petimi grami alkohola na 100 gramov izdelka, kar pomeni, da lahko že z malo več kot eno škatlico teh pralinejev čutimo neželene učinke alkohola. Zato je pri takšnih živilih potrebna previdnost in se jih ne sme ponujati otrokom, so opozorili.

Otroci in mladostniki so namreč zaradi manjše telesne mase še toliko bolj dovzetni za negativne učinke alkohola, saj pri njih enaka količina zaužitega alkohola pomeni višjo raven alkohola v krvi kot pri odraslem. Kot so navedli, bo najstnica imela po zaužitju ene merice alkohola v krvi 0,4 promila, deklica do deset let pa kar 0,7 promila.

Zato Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) in nevladne organizacije, ki se ukvarjajo s problematiko uživanja alkohola, pozivajo k spremembam zakonodaje. Predlagajo, naj za živila, ki vsebujejo alkohol, veljajo enake omejitve kot za alkoholne pijače: ne smejo biti torej dostopna otrokom in mladostnikom, prav tako naj velja prepoved prodaje mladoletnim in prepoved prodaje po 21. uri. Po njihovem mnenju morajo biti živila jasno, vidno in enotno označena. Prav tako naj se živila z alkoholom pojavljajo le na posebej označenih mestih, torej tam, kjer se prodajajo alkoholne pijače, predvsem pa naj se odstranijo s polic z drugimi sladicami in sladkarijami.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.